List Empatii do Magdy Gessler
List Empatii do p. Magdy Gessler
Warszawa, 29 sierpnia 2011 r.
Szanowna Pani,
W ostatnich dniach stała się Pani obiektem publicznej krytyki w związku z Pani działaniem jako znanej osoby zajmującej się kulinariami. Sposobu odżywania się ludzi nie da się oddzielić od etyki, a Pani promuje produkty żywnościowe powstałe kosztem zwierząt, krytyka nie wydaje się więc niczym dziwnym. Przeciwnie, jest uzasadniona, chociaż, nad czym ubolewamy, dosyć ograniczona. Nie jest niczym specjalnie postępowym piętnowanie tuczu gęsi na stłuszczone wątroby w kraju, w którym nawet ustawodawcy, przy całej swej ociężałości we wspieraniu praw zwierząt, uznali, że jest to proceder karygodny. Jednak trudno uznać, że jest to główny problem związany z działalnością kulinarnych celebrytów. Problemem znacznie poważniejszym jest to, że w dzisiejszym świecie można właściwie bez wielkich kontrowersji promować hodowle zwierząt dla produktów odzwierzęcych jako takich, chociaż wiążą się one nieuchronnie z cierpieniem i przedwczesną śmiercią zwierząt. Dotyczy to również hodowli określanych mianem ekologicznych. Pobudzanie refleksji nad tym faktem powinno być naszym zdaniem celem akcji wszystkich organizacji zajmujących się zwierzętami. Nie wystarczy krytyka jednego wybranego sposobu wykorzystywania zwierząt, bez pokazywania szerszego kontekstu i możliwego lepszego wyboru.
Chcielibyśmy zachęcić Panią, jako osobę znaną, aby wykorzystała Pani swoją niezwykłą pozycję do zainteresowania Polaków potrawami złożonymi wyłącznie z produktów roślinnych. Od wielu lat zajmujemy się promocją weganizmu, również jako diety. Ta postawa i ten sposób odżywiania w ostatnim czasie dynamicznie się rozwija. Nasze stowarzyszenie organizuje co roku Tydzień Weganizmu, przekonując, że weganizm jest nie tylko adekwatną odpowiedzią na niesprawiedliwy i okrutny sposób traktowania zwierząt w dzisiejszym świecie, ale może służyć zdrowiu, jest proekologiczny i bardzo smaczny. Czy podejmie Pani wyzwanie wsparcia promocji weganizmu poprzez wykorzystanie Pani wiedzy kulinarnej i częstej obecności w mediach? Zachęcający przepis, pozytywny komentarz na temat diety wegańskiej, z pewnością pomogą opinii publicznej w odkrywaniu wyśmienitych smaków kuchni roślinnej. Zwiększająca się liczba wegan i weganek oraz tych, którzy nie będąc nimi coraz częściej będą wybierać posiłki wegańskie, mogą przybliżyć świat, w którym szacunek do zwierząt będzie czymś oczywistym. Być może również Pani odkryje pozytywne strony weganizmu, zarówno w sferze smaku, jak i przede wszystkim etyki?
Zapraszamy na stronę wegetydzien.pl i empatia.pl/weganizm po więcej szczegółów na temat weganizmu, a także na profil akcji „Weganizm, spróbujesz?” na Facebooku facebook.com/WeganizmSprobujesz, gdzie codziennie umieszczamy nowe przepisy z ponad dwudziestu najlepszych polskich wegańskich blogów kulinarnych.
Również na naszym oficjalnym profilu na Facebooku facebook.com/EmpatiaPL utworzyliśmy tzw. wydarzenie, zawierające podobną prośbę do Pani. Mogą do niego dołączyć wszyscy chętni, aby wspólnie z nami zachęcać Panią do przychylności wobec weganizmu i zwierząt.
Katarzyna Biernacka
Dariusz Gzyra
Stowarzyszenie Empatia