Posty: 77
Dołączył(a): 28 lut 2011, o 20:11
Akcja znakowania produktów wegańskich - PETYCJE
Przyjęte standardy, jakim muszą podlegać produkty:
1) Produkt nie może zawierać produktów pochodzenia zwierzęcego jak mięso (w tym ryby i owoce morza), żelatyna, mleko i produkty nabiałowe(w tym kazeina, laktoza), jaja(w tym albumina), miód i inne
2) W procesie produkcyjnym w sposób pośredni nie mogą być używane substancje pochodzenia zwierzęcego, które później nie występują w produkcie końcowym.
Dotyczy to klarowania napojów alkoholowych i soków żelatyną, karukiem oraz dodawanie betakarotenu, którego nośnikiem jest żelatyna (soki i napoje owocowe)
3) Produkt nie może zawierać dodatków żywnościowych takich jak:
*koszenila E120
*L-cysteina E920
*Szelak E904
*Witamina D3 [nie dotyczy witaminy D2]
*Kwas cholowy E1000
*laktitol E966
*lecytyna E322 [nie dotyczy lecytyny sojowej]
*lizozym E1105
*gliceryna E422 [może być pochodzenia roślinnego]
*inozynian disodowy E631
*guanylan disodowy E627
*mono- i diglicerydy kw. Tłuszczowych E471 [mogą być pochodzenia roślinnego]
Niektóre z wyżej wymienionych składników mają swoje odpowiedniki pochodzenia roślinnego jak lecytyna sojowa, gliceryna czy E471, firma musi więc zweryfikować ich pochodzenie. Dotyczy to także takich dodatków, które na skalę przemysłową są produkowane z produktów roslinnych lub syntetycznych lecz istnieje możliwośc ich wytwarzania z produktów odzwierzecych, np:
*ryboflawina E101 i jej pochodne[E101a]
*witamina A
*luteina E161
*kantaksantyny E161(g)
*kwas mrówkowy E236 i pochodne [E237, E238]
*palmitynian askorbylu E304
*kwas mlekowy i jego sole [E270]
*stearyniam poliksyetylenu E430
Więcej nt. niewegańskich składników można znaleźć na stronie The Vegan Society
4) Produkt może zawierac adnotację 'może zawierać śladowe ilości...' jeśli producent dokłada wszelkich starań by uniemożliwić zanieczyszczenie produktu (czyszczenie lini produkcyjnej itp.)