Posty: 288
Dołączył(a): 14 lut 2010, o 11:36
Re: Mleko - białe klamstwa - ulotka Fundacji Viva! o mleku
Koneserzy i smakosze mleka spożywają wraz z nim mniejsza lub większą ilość m.in.: złuszczającego się nabłonka zatoki mlecznej - dokładnie krowie komórki somatyczne.
... Liczba komórek somatycznych w mleku składa się z sumy dwóch ilości tj. komórek złuszczającego się nabłonka zatoki mlecznej wymienia i białych ciałek odpornościowych przenikających z krwi.
Przyjmuje się, że mleko najwyższej jakości (klasa extra) winno charakteryzować się niższą niż 400 tys./ml wielkością tej liczby. Jej zwiększenie może być spowodowane trzema głównymi powodami:
– Zaburzenia wątrobowo-nerkowymi spowodowane błędami żywieniowymi
– Zapaleniem wymienia spowodowanym bakteriami patogennymi
– Stresem zwierzęcia (np.: termicznym, urazami mechanicznymi sprawiającymi długotrwały ból, dyskomfortem przebywania)
Zaburzenia w pracy wątroby i nerek jak również długotrwały stres zwierzęcia powodują na pozór paradoksalne zjawisko, że w mleku jest niska ilość bakterii świadcząca że wymię jest zdrowe lecz wysoka dochodząca czasami do kilkunastu milionów w 1 ml liczbą komórek somatycznych. Liczbę tę stanowią głównie białe odpornościowe ciałka krwi, których celem jest zwalczanie stanów chorobowych organizmu... "
całość ( szerzej )
http://www2.biofaktor.pl/?go=sponsorowany&id=13
Dlatego producenci mleka dodają preparaty zmniejszające ilość komórek somatycznych ( działanie preparatów ):
http://www2.biofaktor.pl/?go=sponsorowany&id=24
http://www2.biofaktor.pl/?go=produkt&id=189
Przyczynami nadmiernej ilości komórek somatycznych w mleku mogą być również choroby wymion lub nieprawidłowe "dojenie" krów.
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY