Posty: 612
Dołączył(a): 29 cze 2008, o 14:42
Odkrywanie Ameryki
W artykulez GW czytamy:
Różnorodna dieta zapobiega rakowi
Tekst poniżej a mój krótki komentarz: przebadana w ciągu 8 lat 1600 osób żeby odkryć coś co wszyscy chyba uważamy za oczywiste...
=============================================================================================
Urozmaicony zestaw warzyw i owoców w diecie może obniżyć ryzyko zachorowania na najczęstszą odmianę raka płuc, zwłaszcza u palaczy - wynika z holenderskich badań, które publikuje pismo "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".
Naukowcy z holenderskiego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska zbierali w grupie 452.187 osób dane dotyczące spożycia 14 popularnych owoców i 26 warzyw - świeżych, w puszce lub suszonych. W okresie 8 lat u ponad 1.600 uczestników badania zdiagnozowano raka płuc. Analiza wykazała, że jedzenie różnorodnej mieszanki warzyw - niezależnie od tego w jakich ilościach - obniżało ryzyko raka płuc, zwłaszcza u palaczy. Osoby, których dieta była dodatkowo wzbogacona o duży wybór owoców były wyraźnie mniej narażone na płaskonabłonkowego raka płuc, najczęstszą odmianę tego nowotworu.
- Choć rzucenie palenia jest najważniejszym elementem zmniejszającym ryzyko zachorowania na raka płuc, spożywanie różnorodnych warzyw i owoców, bez względu na ilość, może się również przyczyniać do mniejszego ryzyka zachorowania, zwłaszcza u osób palących papierosy - komentuje dr H. Bas Bueno-de-Mesquita, jeden z autorów pracy.
-Warzywa i owoce zawierają wiele aktywnych biologicznie składników, dlatego logiczne jest założenie, że trzeba je jeść nie tylko w zalecanych ilościach, ale też w urozmaiconym zestawie, by uzyskać największe korzyści zdrowotne - dodaje.
Jak podkreśla w komentarzu redakcyjnym do artykułu dr Stephen Hecht z Uniwersytetu Minnesoty, jest to jedno z pierwszych badań, które koncentruje się na urozmaiconym składzie warzyw i owoców w diecie.
Różnorodna dieta zapobiega rakowi
Tekst poniżej a mój krótki komentarz: przebadana w ciągu 8 lat 1600 osób żeby odkryć coś co wszyscy chyba uważamy za oczywiste...
=============================================================================================
Urozmaicony zestaw warzyw i owoców w diecie może obniżyć ryzyko zachorowania na najczęstszą odmianę raka płuc, zwłaszcza u palaczy - wynika z holenderskich badań, które publikuje pismo "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".
Naukowcy z holenderskiego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska zbierali w grupie 452.187 osób dane dotyczące spożycia 14 popularnych owoców i 26 warzyw - świeżych, w puszce lub suszonych. W okresie 8 lat u ponad 1.600 uczestników badania zdiagnozowano raka płuc. Analiza wykazała, że jedzenie różnorodnej mieszanki warzyw - niezależnie od tego w jakich ilościach - obniżało ryzyko raka płuc, zwłaszcza u palaczy. Osoby, których dieta była dodatkowo wzbogacona o duży wybór owoców były wyraźnie mniej narażone na płaskonabłonkowego raka płuc, najczęstszą odmianę tego nowotworu.
- Choć rzucenie palenia jest najważniejszym elementem zmniejszającym ryzyko zachorowania na raka płuc, spożywanie różnorodnych warzyw i owoców, bez względu na ilość, może się również przyczyniać do mniejszego ryzyka zachorowania, zwłaszcza u osób palących papierosy - komentuje dr H. Bas Bueno-de-Mesquita, jeden z autorów pracy.
-Warzywa i owoce zawierają wiele aktywnych biologicznie składników, dlatego logiczne jest założenie, że trzeba je jeść nie tylko w zalecanych ilościach, ale też w urozmaiconym zestawie, by uzyskać największe korzyści zdrowotne - dodaje.
Jak podkreśla w komentarzu redakcyjnym do artykułu dr Stephen Hecht z Uniwersytetu Minnesoty, jest to jedno z pierwszych badań, które koncentruje się na urozmaiconym składzie warzyw i owoców w diecie.