Post 7 lut 2011, o 23:32

Kebab z wieloryba

"Kebab z wieloryba"
Carol Pucci / LA Times, 24.01.2011, onet.pl

Różnice kulturowe obnażają arbitralność naszych wyborów odnośnie do granicy, którą jako społeczeństwa stawiamy między zwierzętami do jedzenia a tymi do kochania, podziwiania, chronienia.

Malownicze zachody słońca, parujące baseny pod gołym niebem i przysmaki będące prawdziwym wyzwaniem dla zmysłów, jak choćby sfermentowane mięso rekina. To tylko niektóre z atrakcji, jakie zimą oferuje Islandia. (...)
Mimo groźnie brzmiącej nazwy w Islandii panuje stosunkowo łagodny klimat. Zimą średnia temperatura oscyluje wokół 2oC, ale gdy zaczyna wiać, to nawet przy takiej temperaturze zimno może być przeszywające. Hakarl, czyli mięso rekina, i sznaps, laufbrauð (cienkie placki z ciasta) i kebab z wieloryba, zapierające dech w piersiach krajobrazy i gorące źródła – to tylko kilka moich ulubionych atrakcji zimowej Islandii.