Post 3 wrz 2008, o 20:15

Mniej mięsa, mniej zanieczyszczenia (kampaniespoleczne.pl)

Kolejna wzmianka o tym, że dieta wegańska mniej obciążą środowisko niż mięsożerstwo. Ba! Jest pod tym względem (jak i pod wieloma innymi) oczywiście lepsza od diety wegetariańskiej. A sam portal kampaniespoleczne.pl warto odwiedzać, a nawet zapisać się do ich newslettera. Regularnie przedstawiane są równe newsy i przykłady kampanii reklamowych dotyczących zwierząt. Nie zawsze te kampanie mają sens tak od A do Z, ale warto się przyglądać i również przy tej okazji ostrzyć sobie zmysł krytyczny. :-)

gzyra

__

02.09.2008
Mniej mięsa, mniej zanieczyszczenia

http://www.kampaniespoleczne.pl/artykul ... =szczegoly

Według najnowszych badań niemieckich naukowców, zmiana diety na bezmięsną może znacznie ograniczyć emisję związków węgla do atmosfery. Dieta mięsna wywołuje dwukrotnie większą emisję gazów cieplarnianych niż dieta wegetariańska.

Prowadzenie diety bogatej w tłuszcze zwierzęce przyczynia się do wyprodukowania w ciągu jednego roku takiej samej ilości gazów cieplarnianych, jak przejechanie 4758 kilometrów samochodem średniej wielkości - donoszą naukowcy z Institute for Ecological Economy Research.

Wyprodukowanie żywności wystarczającej dla jednego wegetarianina na 12 miesięcy powoduje natomiast emisję dwutlenku węgla w ilości odpowiadającej przejechaniu zaledwie 2427 kilometrów - jak mówią badania przeprowadzone na zlecenie niezależnej organizacji ochrony konsumentów - Foodwatch.

Powyższe dane obliczono na podstawie emisji gazów cieplarnianych, zawierających np. wytwarzany przez zwierzęta metan, jak również związki węgla emitowane przy produkcji jedzenia, wliczając w to produkcję paszy, nawożenie oraz użytkowanie terenów rolnych.

Wybór diety wegańskiej, czyli rezygnacja z mięsa oraz przetworów mlecznych, pomógłby zredukować emisję gazów cieplarnianych powstałych przy produkcji żywności w ilości wystarczającej na rok dla jednej osoby do poziomu odpowiadającego przejechaniu 629 kilometrów.

Jeśli ponadto będzie to wyłącznie żywność ekologiczna, to ilość wyemitowanych przy jej produkcji gazów cieplarnianych będzie o jedną siedemnastą mniejsza od tej, do której przyczynia się dieta mięsna, co odpowiada przejechaniu dystansu o długości 281 kilometrów.

Wyjątkowo nieprzyjazna środowisku jest produkcja wołowiny. Emitowana przy wytworzeniu 1 kilograma ilość gazów cieplarnianych jest tożsama z przejechaniem 71 kilometrów. Dla porównania w przypadku kilograma wieprzowiny jest to 26 kilometrów.

Ukierunkowanie gospodarstw na rolnictwo ekologiczne może znacznie zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych do atmosfery, ale - jak mówią badania - "najbardziej liczy się sposób naszego odżywiania, przede wszystkim powinniśmy znacznie ograniczyć konsumpcję wołowiny i mleka".