Posty: 1374
Dołączył(a): 3 wrz 2008, o 13:10
Lokalizacja: Kraków
Sushi - eksterminacja ryb
fragmenty o historii sushi, jego rozprzestrzenianiu się i trochę niebezpośredniego info odnośnie ilości zwierząt zabijanych dla tej "atrakcji" (naturalnie w artykule ryby traktowane są od początku do końca jako surowiec, a jedyne zmartwienie, które nasuwa się w kontekście sushi to obawa, że surowca może braknąć):
Początki sushi mają w istocie więcej wspólnego z Yo! niż z Nobu czy Sawadą. Była to przekąska uliczna, danie klasy robotniczej. Jak to często bywa, wyrafinowana kuchnia pożyczyła jadło od biedoty i je podrasowała. Współczesne sushi – jako surowa ryba podawana z przyprawionym octem ryżem – pojawiło się w 1824 roku na straganie w Edo (dzisiejszym Tokio). Jego właściciel Yohei Hanaya jako pierwszy ręcznie układał ryż i dodawał do niego kawałek surowej ryby. Jak wieść głosi, skłonili go do tego niecierpliwi klienci, którzy nie mogli doczekać się na tradycyjne, wciśnięte do pudełka danie.
(...)
Surowe sushi rozpowszechniło się dopiero w latach 30. XX wieku, gdy do Japonii trafiły lodówki.
(...)
dziś Japonia importuje rocznie prawie ćwierć miliona ton hodowlanego łososia, czyli prawie tyle samo co tuńczyka.
(...)
Pierwsze restauracje Genroku Sushi Yoshiakiego zostały otwarte w 1958 roku. Natychmiast zdobyły popularność przyniosły zyski. Zwłaszcza kiedy posadził klientów przy czteroosobowych stołach ustawionych prostopadle do pasa transmisyjnego, zamiast – jak dotychczas – wszystkich twarzą do niego. Mógł dzięki temu obsłużyć cztery razy więcej osób. Jego podstawowym problemem było tempo przesuwania pasa. Jeśli było za wolne, klienci tracili cierpliwość, gdy za szybkie, zdarzały się wypadki. Poza tym zbyt silny prąd powietrza wysuszał sushi. W końcu idealną prędkością okazało się 8 cm na sekundę.
W ciągu kilku lat Shiraishi miał już 240 restauracji sushi, w których wykorzystywano pas transmisyjny. Dziś jest ich w Japonii 2700.
(...)
Proces rozprzestrzeniania się sushi po świecie zaczął się od dużych emigranckich społeczności japońskich na wybrzeżach Pacyfiku – w zachodniej i południowej Ameryce, Australii i Brazylii.(...) Kluczowym wynalazkiem, dzięki któremu sushi przeistoczyło się z dania narodowego w globalną przekąskę, była rolada kalifornijska. Jest dziś wśród sushi tym, czym spaghetti bolognese wśród włoskich makaronów. To gotowane mięso kraba, z kawałkiem przyprawionego majonezem awokado w ryżu do sushi, najprawdopodobniej zawinięte w pasek wodorostu nori.
(...)
Dokąd więc zmierza sushi? To podawane w restauracjach fast food na pewno będzie coraz popularniejsze. Sieć Pret A Manger, która zaczęła serwować schłodzone sushi w roku otwarcia przez Nobu restauracji w Londynie, sprzedaje dziś tygodniowo 25-30 tys. zestawów „sushi deluxe” po 4,95 funta.
(...)
Sushi przetrwało 2500 lat zmian, ale przed największym wyzwaniem stoi właśnie teraz, gdy podbija świat – jest nim dramatyczny spadek podstawowego surowca. Niemal wszystkie gatunki ryb stosowane zwykle w sushi i sashimi, a przede wszystkim tuńczyk czerwony, są zagrożone w swym naturalnym środowisku. Jakimś rozwiązaniem są ryby hodowlane, muszą one być jednak karmione rybami, co powoduje niedobór w innych zasobach.(...)