Posty: 1374
Dołączył(a): 3 wrz 2008, o 13:10
Lokalizacja: Kraków
Klonowanie zwierząt pozaludzkich - English
Teksty na temat klonowania zwierząt pozaludzkich najczęściej skoncentrowane są na psychicznym i fizycznym zdrowiu ludzi. Z jednej strony powszechne są obawy, że po klonowaniu owiec i krów przyjdzie czas na klonowanie ludzi a przecież wyznawcy największych religii monoteistycznych uważają manipulacje związane z poczęciem za "grzech bawienia się w Pana Boga". Z drugiej strony, potomstwo klonowanych zwierząt zostało już włączone do łańcucha pokarmowego i ludzie spożywający produkty odzwierzęce czują się nieswojo, obawiają się o własne zdrowie. Dyskusja na temat klonowania jest więc zdominowana przez specjalistów od żywności, lekarzy i duchownych. Informacje na temat samych zwierząt wyłuskuje się z tego jak słonecznik ze stogu siana. No ale coś tam jednak można wyłuskać.
The Independent: "Under the Microscope: Should we be worried about cloned meat?"
Interview with Professor Keith Campbell, School of Biosciences, Division of Animal Physiology, University of Nottingham
fragmenty:
Oprócz tego, co zwierzęta przechodzą w procesie hodowli i uboju, klonowanie dokłada kolejną cegłę. W tym procesie, na samicy wykonywane są co najmniej 2 zabiegi - pobranie komórki jajowej i wszczepienie odpowiednio przygotowanego materiału do macicy. Następnie samica musi przejść ciążę i poród. Nic strasznego? Niekoniecznie:
Jakie są zamierzenia odnośnie klonowania w przemyśle spożywczym?
Czyli udoskonalenie (lub "udoskonalenie") sztucznej inseminacji, gdzie do rozmnażania selekcjonowane są samce, od których pobiera się (też warto sobie zadać pytanie jak) nasienie i zapładnia (też warto pomyśleć jak) setki jeśli nie tysiące samic. Warto zwrócić uwagę na określenie krowy rasy Japanese Black mianem "drogiego produktu". To z pewnością nie jest przejęzyczenie. Przeciwstawiono jej "przeciętną pieczeń wołową" czyli krowę widzianą już jako końcowy produkt.
Profesor rozwiewa duchowe rozterki konsumentów pieczeni wołowej:
The Independent: "Under the Microscope: Should we be worried about cloned meat?"
Interview with Professor Keith Campbell, School of Biosciences, Division of Animal Physiology, University of Nottingham
fragmenty:
How cloning works
Cloning is a method of asexually reproducing a genetic copy of an animal. Sexual reproduction involves the fusion of a sperm and an egg, each contributing 50 per cent of the genetic material.
In the technique of somatic cell nuclear transfer – so-called "cloning" – the sperm is not needed. Instead, you take an egg and replace its own genetic material with genetic material from the animal you want to clone. You then place that egg into an animal, which carries it to full term and gives birth to the cloned animal.
Oprócz tego, co zwierzęta przechodzą w procesie hodowli i uboju, klonowanie dokłada kolejną cegłę. W tym procesie, na samicy wykonywane są co najmniej 2 zabiegi - pobranie komórki jajowej i wszczepienie odpowiednio przygotowanego materiału do macicy. Następnie samica musi przejść ciążę i poród. Nic strasznego? Niekoniecznie:
There are welfare issues with cloning. Animals have been born overly large, which can cause problems for the surrogate mother, and some animals have been born with abnormalities. But looking at the data from around the world, there's been a reduction in abnormalities. The process has been modified and improved upon.
Jakie są zamierzenia odnośnie klonowania w przemyśle spożywczym?
Cloning for consumption
We are not going to be producing cloned animals to eat anyway – the cloning process is too expensive. However, the addition of cloning to breeding programs can help accelerate the breeding process. If you've got one good animal, you're limited to the number of offspring you can produce from it. If you clone it, on the other hand, you can increase the number of offspring, meaning that you can disseminate those desired genes into the population faster.
Cloning is less efficient than other methods of animal reproduction, so the animal would need to be worth an awful lot. I suppose it rather depends on what the product is – a Japanese Black cow may be worth cloning, because it's an expensive product, but in terms of your average roast beef it's just not going to be worth it.
Czyli udoskonalenie (lub "udoskonalenie") sztucznej inseminacji, gdzie do rozmnażania selekcjonowane są samce, od których pobiera się (też warto sobie zadać pytanie jak) nasienie i zapładnia (też warto pomyśleć jak) setki jeśli nie tysiące samic. Warto zwrócić uwagę na określenie krowy rasy Japanese Black mianem "drogiego produktu". To z pewnością nie jest przejęzyczenie. Przeciwstawiono jej "przeciętną pieczeń wołową" czyli krowę widzianą już jako końcowy produkt.
Profesor rozwiewa duchowe rozterki konsumentów pieczeni wołowej:
People worry that we are playing God by removing the reproduction process. But what cows mate naturally? Very few, whether in this country, Europe or the Americas. Artificial insemination is used. There was a huge furore back in the 1950s about the introduction of artificial insemination, but it is now accepted practice.