Post 4 maja 2009, o 10:44

Paying a Price for Loving Red Meat (+ kom.PL)

Dziś z numerem trzynastym na liście najczęściej polecanych artykułów przez czytelników New York Times jest tekst Paying a Price for Loving Red Meat ("Cena jaką płacimy za uwielbianie czerwonego mięsa"), który oczywiście nie namawia do wegetarianizmu, ale do diety, która w sposób zdecydowany ogranicza spożycie tzw. czerwonego mięsa.

Przebadano 500,000 Amerykanów i stwierdzono, że mężczyźni i kobiety, którzy spożywali więcej "czerwonego" mięsa oraz wędlin mieli podniesione ryzyko wcześniejszej śmierci szczególnie z powodu chorób serca i raka w porównaniu z osobami, które konsumowały znacznie mniejsze ilości tych produktów. Nic szczególnie nowego...

(Do wegetarianizmu (zupełnej rezygnacji z jedzenia ciał zwierząt) i weganizmu (zupełnej rezygnacji z jedzenia produktów odzwierzęcych) przekonuje nas raczej etyka wyściubiająca swój nos poza święty krąg naszego gatunku - współczucie/prawa zwierząt, zaś do jedzenia małej ilości produktów odzwierzęcych powinien zdrowy rozsądek na podstawie kolejnych badań, ale jak się głębiej pomyśli to również etyka, tym razem antropocentryczna, - nasze obowiązki wobec naszych dzieci i wnuków - czy sami wszystko pożremy, czy zostawimy coś dla przyszłych pokoleń)