Jak dobrze ugotować kaszę
1. Zanim zaczniemy gotować kaszę, można lekko, na delikatnym ogniu, podprażyć przyprawy, np. kminek, gniecioną kolendrę, czosnek itd. Najlepiej na patelni lekko posmarowanej tłuszczem, ale można i w tym samym garnku, który będzie służył do gotowania. Z przypraw wydobędzie się smak i aromat. Pod koniec prażenia przypraw można chwileczkę podprażyć i samą kaszę.
2. Kaszę gotujemy w proporcji 2 części wody/1 część kaszy. Na cztery osoby może to być 1 szklanka kaszy ugotowana w 2 szklankach wody.
3. Zalewamy kaszę wrzątkiem, solimy i gotujemy bez pokrywki na małym ogniu do momentu, kiedy kasza "wypije wodę", czyli nasiąknie, tak że wody już nie będzie widać nad kaszą (pod poziomem kaszy może jeszcze być). W trakcie gotowania nie mieszamy.
4. Kiedy kasza "wypije wodę", zdejmujemy z ognia (lub wyłączamy płytkę do podgrzewania), zakrywamy garnek pokrywką, opatulamy garnek ścierką lub czymś innym, żeby temperatura w garnku nie spadła. Czekamy min. 15 min.
W ten sposób ugotowana kasza nie jest posklejaną paciają, jest ugotowana "na sypko". Dla koloru można w czasie gotowania dodać troszkę kurkumy. W podobny sposób można gotować np. kaszę gryczaną i jęczmienną. Smacznego!