Jak dobrze ugotować kaszę
Napisane: 13 lut 2009, o 18:58
Żeby dobrze ugotować kaszę, trzeba zaopatrzyć się w specjalny garnek, który robią tylko dwie firmy na świecie i który można kupić na raty - 36 rat po niecałe 100 zł na miesiąc, więc nie aż tak dużo. W tej chwili firmy przyjmują zamówienia na rok 2012, więc też znowu aż tak długo się nie czeka... no dobra. Żartuję. Gotowanie kaszy nie wymaga stosowania kosmicznych technologii, ale z pewnością jest sztuką. Nie jestem w tej sztuce jakoś rekordowo biegły, ale trochę tych kasz już ugotowałem, więc podzielę się jak ja to robię. Na przykładzie kaszy jaglanej, czyli kaszy z prosa (tak, kanarki też jedzą proso).
1. Zanim zaczniemy gotować kaszę, można lekko, na delikatnym ogniu, podprażyć przyprawy, np. kminek, gniecioną kolendrę, czosnek itd. Najlepiej na patelni lekko posmarowanej tłuszczem, ale można i w tym samym garnku, który będzie służył do gotowania. Z przypraw wydobędzie się smak i aromat. Pod koniec prażenia przypraw można chwileczkę podprażyć i samą kaszę.
2. Kaszę gotujemy w proporcji 2 części wody/1 część kaszy. Na cztery osoby może to być 1 szklanka kaszy ugotowana w 2 szklankach wody.
3. Zalewamy kaszę wrzątkiem, solimy i gotujemy bez pokrywki na małym ogniu do momentu, kiedy kasza "wypije wodę", czyli nasiąknie, tak że wody już nie będzie widać nad kaszą (pod poziomem kaszy może jeszcze być). W trakcie gotowania nie mieszamy.
4. Kiedy kasza "wypije wodę", zdejmujemy z ognia (lub wyłączamy płytkę do podgrzewania), zakrywamy garnek pokrywką, opatulamy garnek ścierką lub czymś innym, żeby temperatura w garnku nie spadła. Czekamy min. 15 min.
W ten sposób ugotowana kasza nie jest posklejaną paciają, jest ugotowana "na sypko". Dla koloru można w czasie gotowania dodać troszkę kurkumy. W podobny sposób można gotować np. kaszę gryczaną i jęczmienną. Smacznego!
1. Zanim zaczniemy gotować kaszę, można lekko, na delikatnym ogniu, podprażyć przyprawy, np. kminek, gniecioną kolendrę, czosnek itd. Najlepiej na patelni lekko posmarowanej tłuszczem, ale można i w tym samym garnku, który będzie służył do gotowania. Z przypraw wydobędzie się smak i aromat. Pod koniec prażenia przypraw można chwileczkę podprażyć i samą kaszę.
2. Kaszę gotujemy w proporcji 2 części wody/1 część kaszy. Na cztery osoby może to być 1 szklanka kaszy ugotowana w 2 szklankach wody.
3. Zalewamy kaszę wrzątkiem, solimy i gotujemy bez pokrywki na małym ogniu do momentu, kiedy kasza "wypije wodę", czyli nasiąknie, tak że wody już nie będzie widać nad kaszą (pod poziomem kaszy może jeszcze być). W trakcie gotowania nie mieszamy.
4. Kiedy kasza "wypije wodę", zdejmujemy z ognia (lub wyłączamy płytkę do podgrzewania), zakrywamy garnek pokrywką, opatulamy garnek ścierką lub czymś innym, żeby temperatura w garnku nie spadła. Czekamy min. 15 min.
W ten sposób ugotowana kasza nie jest posklejaną paciają, jest ugotowana "na sypko". Dla koloru można w czasie gotowania dodać troszkę kurkumy. W podobny sposób można gotować np. kaszę gryczaną i jęczmienną. Smacznego!