Posty: 77
Dołączył(a): 28 lut 2011, o 20:11
Vegan jedzenie do szkoły, pracy....
Najłatwiej jest jeść na miescie w lokalach wegańskich, ale żadko kto ma taka mozliwosć. Dla przykładu podam swój wegański jadłospis wyjściowy (jeśli coś jest nie vegan to proszę o zweryfikowanie )
*Najczęściej biorę ze sobą kanapki (tradycyjnie) i chyba kazdy wie jak je przyrzadzić. Ja smaruje je zamiast masła pasztetem sojowym i paprykarzem firmy Sante i kładę na to avocado/p[omidor/sałatę...
*Inna bardziej oryginalna opcja jest zabranie ze sabą mini pizzy zrobionej samodzielnie:
Ciasto:
3 i 3/4 szklanki (500 g) mąki pszennej
• 2 i 1/2 łyżeczki (10 gram) suchych drożdży instant
• 3/4 łyżeczki (5 gram) soli
• 3/4 łyżeczki + szczypta (około 3 gram) cukru
• 1 i 1/3 szklanki wody (300 g) w temperaturze pokojowej
Wszystko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Dodatki na wierzch: przecier pomidorowy, cebula, Zioła prowansalskie, szpinak
•Przygotować ciasto na pizzę jak w przepisie podstawowym. Opłukany szpinak gotować na parze przez około 1 - 2 minuty aż cały zwiędnie. Wymieszać szpinak z sosem, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury 250 - 260 stopni.
ciasto rozwałkować na placek i szklanką wycinać kółka. Oliwą smarować spód placków z ciasta i układać je na dużej blaszce do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie. Na placki ciasta połozyć przec. pom. szpinak, cebulę przysypać ziołami.
•Na każdej mini pizzy ułożyć kawałeczek folii aluminiowej zakrywający farsz, ale pozostawiając boki ciasta bez przykrycia (pozwoli to zachować miękki farsz bez zbytniego jego wysuszenia). Wstawić do środkowej części nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut, aż spód i boki ciasta będą bardzo zrumienione i chrupiące.
*Po drodze w pobliskim sklepie kupuję coś słodkiego jak batonik Corny orange-dark chocolate (tylko ten jest wegański!), lub ciasteczka owsiane jakiejś duńskiej firmy z wit. D2. Do tego coś do picia jak woda mineralna/Kubuś/Pysio/Cappy całe jabłko...