Najlepiej zrobić samemu, np. wg poniższego przepisu. Mąki możesz stosowac jakie chcesz, mogą być razowe, byle objętości zachować. Inne składniki też mogą być zamieniane:
Przepis na chleb ( wychodzą 3 bochenki: 28 x 10 x 8 cm, po ok. 1 kg)
1 kg + 1 szklanka mąki tortowej Szymanowskiej
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka ziaren dyni
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka otrębów pszennych
½ szklanki otrębów owsianych
1 szklanka płatków owsianych górskich
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
6 szklanek wody mineralnej gazowanej
Zakwas, ok. 1 szklanka (z poprzedniego pieczenia, trzymany w lodówce albo zrobić wg odrębnego przepisu, najlepiej dostać od kogoś , zrobić lub kupić w piekarni). Przepis na zakwas znajdziesz w necie. A potem już masz i utrzymujesz ciągnłość pokoleń chlebów.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Ładować do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, na ok. 2/3 wysokości, 10 godzin odczekać aż urośnie. Nie zapomnieć odłożyć zakwasu (ok. 1 szklanka).
Piec w temperaturze 180 st. C przez 90 minut
Polecam. Fajna zabawa. Satysfakcja gwarantowana.