Posty: 1374
Dołączył(a): 3 wrz 2008, o 13:10
Lokalizacja: Kraków
Obiad firmowy w restauracji
- - -
KUCHNIA WEGAŃSKA to kuchnia 100% roślinna.
ogólnodostępne składniki kuchni wegańskiej:
a) wszystkie warzywa - np. fasola, groch, kapusta, marchew, cukinia, ziemniaki, pomidory, ogórki, papryka, sałata, itp.,
b) wszystkie owoce – np. jabłka, banany, pomarańcze, rodzynki, dżemy, konfitury,
c) orzechy, pestki i nasiona – np. orzechy włoskie, pestki słonecznika, pestki dyni, sezam, migdały, masło orzechowe,
d) wszelkie zboża – np. bezjajeczny makaron (Lubella, wszystkie włoskie), ryże, kasze, kus-kus,
e) tłuszcze roślinne – oliwa z oliwek, oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron, z pestek dyni, sezamowy, itp.),
f) sosy roślinne: sos sojowy, sos vinegrette, olej balsamiczny, sos pomidorowy, paprykowy,
g) przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano, czosnek, bazylia, curry i inne roślinne.
roślinne produkty „zdrowej żywności”:
a) mleka i śmietany roślinne – np. sojowe, ryżowe, migdałowe (np. Alpro),
b) tofu (ser z soi) – naturalny, wędzony, marynowany (np. Polsoja),
c) tempeh (również z soi) (np. Sunfood),
d) kotlety sojowe (np.Orico),
e) gotowe pasty do chleba , pasztety np. z soczewicy, parówki sojowe, gotowe dania (np. Primavika), wędliny sojowe (Polsoja).
sposoby przyrządzania dań:
a) gotowanie w wodzie,
b) gotowanie na parze,
c) smażenie na tłuszczu roślinnym,
d) pieczenie z użyciem tłuszczu roślinnego lub bez,
e) duszenie, ( )
f) grillowanie.
- - - -
kuchnia wegańska jest 100% roślinna, a więc NIE STOSUJE:
a) mięsa (wszystkich zwierząt, w tym ryb, krewetek, tzw. owoców morza, itp.),wędlin, parówek, kiełbas, itp.,
b) mleka krowiego, koziego i innych zwierząt ani jego pochodnych – czyli śmietany, masła, serów,
c) jajek,
d) miodu pszczelego,
e) żelatyny,
f) produktów zawierających powyższe a,b,c,d,e – czyli:
- przypraw złożonych typu Vegeta, Kucharek zawierających wyciągi z mięsa,
-kostek rosołowych w tym tzw. kostek warzywnych np. Knorra czy Winiary (one też zawierają wyciągi z mięsa),
- makaronów jajecznych,
- pierogów czy naleśników zrobionych z ciasta zawierającego mleko czy jaja,
- ciast z masłem, mlekiem, itp.,
- majonezu jajecznego,
- sosów na bazie jogurtu/śmietany,
- galaretki owocowej.
- - -
Przykładowy zestaw wegański:
Zakąska:
Grillowana cukinia i bakłażan + sałata pierzasta z suszonymi pomidorami, pestkami słonecznika i sosem vinegrette
Zupa:
Zupa krem brokułowa (warzywa ugotowane w wodzie i zmiksowane, z przyprawami i odrobiną oliwy, bez kostek rosołowych) posypana płatkami migdałowymi
Danie główne:
Spaghetti z makaronu bezjajecznego (włoski lub Lubella) z sosem pomidorowym (pomidory z przyprawami i oliwą) i oliwkami
Deser:
Sałatka ze świeżych owoców z sokiem pomarańczowym