WEGAŃSKIE produkty spożywcze, które mogą zawierać białko mleka:
Margaryna — pomijając to, że margaryna jako sztucznie wytworzony produkt wcale nie jest taka „zdrowa", jak się to reklamuje, większość jej rodzajów zawiera dość duże ilości białka mleka krowiego. Wyjątek stanowią margaryny ze sklepów ze zdrową żywnością.
Makarony — częste źródła błędów: zawierają często mleko, ale prawie nigdy nie podaje się tego na opakowaniu. Można założyć, że wszystkie włoskie makarony (spaghetti, makaroni, ravioli, makarony do zup, wstążeczki, lasagne itp.) nie będą tolerowane. Austriacki makaron firmy Recheis nie zawiera z reguły mleka, poza produktami z napisem „według receptury włoskiej".
chleb i pieczywo — należy zwrócić tu szczególną uwagę i okazać nieufność. Przyczyną tego są stosowane przez piekarzy „proszki do pieczenia", które często są produkowane na bazie mleka. Nie podaje się na opakowaniu jego zawartości, tak że sam piekarz nie jest o tym poinformowany. Jest to typowy przykład działania samej informacji cząsteczki białka mleka. Praktyczna konsekwencja: piec chleb samemu lub kontrolować go od czasu do czasu przez testowanie!
Płatki zbożowe — często stosowane produkty zbożowe dla dzieci (płatki ryżowe, kleik owsiany, płatki zbożowe, Miluvif), jak i specjalnie dla nich wyprodukowane pokarmy (np. kaszki dla dzieci) zawierają — mimo że są przeznaczone jako dodatki do mleka i nie podaje się zawartości mleka na opakowaniu — mleko w śladowych ilościach! U uczulonych na mleko krowie dzieci powinno się dla pewności unikać gotowych produktów, a stosować naturalne środki spożywcze tj. płatki owsiane, grysik, ryż.
Koncentraty zup i sosów — zwykle w handlu spotykane zupy w kostkach jak np. Knorr, Maggi, okazują się najczęściej nieodpowiednie. W sklepach ze zdrową żywnością sprzedawane kostki Rigolta lub Cenovisa są dozwolone.
Ketchup, musztarda i podobne produkty przemysłowe — powinny być zawsze przetestowane. Niektóre produkty są niedozwolone.
Kapustę kiszoną często ubija się z serwatką, dlatego trzeba ją testować
ŹARÓDŁO:
http://www.biorezonans.pl/alergie/alergie3.html