Strona 3 z 3

Re: Skąd się bierze błyszcząca skórka na chlebie

PostNapisane: 14 mar 2011, o 15:11
przez Alispo
Jakoś mnie nie przekonuje,szczególnie to mleko we włoskich makaronach... :roll:

Re: Skąd się bierze błyszcząca skórka na chlebie

PostNapisane: 14 mar 2011, o 17:29
przez arturfilip12
Pieczywo zawierajace mleko:
bułki pszenne, chałki, bułki słodkie, pieczywo półcukiernicze, płatki śniadaniowe np. kukurydziane (nieraz dodatek mleka), pieczywo chrupkie, krakersy, paluszki, makarony (często zawierają mleko)
ŻRÓDŁO: http://www.1001diet.pl/index.php?strona=dieta&dieta=11

Re: Skąd się bierze błyszcząca skórka na chlebie

PostNapisane: 14 mar 2011, o 19:13
przez gzyra
arturfilip12 napisał(a):Produkty spożywcze, które mogą zawierać białko mleka
Masło (...) Śmietana (...) Sery bez mleka krowiego — prawie wszystkie oferowane przez handel sery kozie i owcze zawierają mleko krowie (...)
Mięso i kiełbasa — dodawanie mleka (najczęściej chudego mleka w proszku) do kiełbas i produktów mięsnych (...

ŹARÓDŁO: http://www.biorezonans.pl/alergie/alergie3.html


Możesz mi powiedzieć jaki ma sens pisanie w tym wątku, na forum wegańskim, o tym, że mięso i kiełbasa, masło, śmietana i sery, mogą zawierać mleko krowie? Ludzie wpadają na to forum w poszukiwaniu rzetelnych informacji, a nie jakiejś bezsensownej sieczki. W dodatku kopiujesz to ze strony dotyczącej paramedycyny, więc samo źródło jest wątpliwe. Mógłbyś szanować czytelników i trochę się postarać?

Re: Skąd się bierze błyszcząca skórka na chlebie

PostNapisane: 14 mar 2011, o 19:32
przez arturfilip12
gzyra napisał(a):Możesz mi powiedzieć jaki ma sens pisanie w tym wątku, na forum wegańskim, o tym, że mięso i kiełbasa, masło, śmietana i sery, mogą zawierać mleko krowie? Ludzie wpadają na to forum w poszukiwaniu rzetelnych informacji, a nie jakiejś bezsensownej sieczki. W dodatku kopiujesz to ze strony dotyczącej paramedycyny, więc samo źródło jest wątpliwe. Mógłbyś szanować czytelników i trochę się postarać?


Spokojnie, można było troszkę grzeczniej :/ Chodź w sumie to nie ma problemu, wszystko da się zmienić.
Poza tym wkleiłem tę notkę bo pokutuje na wielu forach alergologicznych cytowana nawet przez alergologów! MY, jako weganie często sprawdzamy reakcje alergików (nadwrażliwych na mleko, jaja, ryby czy wołowinę) by upewnić się czy dany produkt jest wegański i nowicjusze też mają prawo to sprawdzać wyszukując potrzebnych informacji na forach.

Z innej beczki: notka którą zacytowałem miała być pretekstem do dyskusji na temat tego, czy chleb jest wegański i w jakich kryteriach to sprawdzić (czy zawiera bezposrednio masło jak bułki-maslanki; lub jakiś nievegan produkt mógł dostać sie na X etapie produkcji; na ile ufać piekarzom, gdy pytamy się ich co wchodzi w skład produktu itp.) po to ten dział forum istnieje, prawda?

Re: Skąd się bierze błyszcząca skórka na chlebie

PostNapisane: 10 kwi 2011, o 05:36
przez wawrzyn
gzyra napisał(a):W dodatku kopiujesz to ze strony dotyczącej paramedycyny, więc samo źródło jest wątpliwe. Mógłbyś szanować czytelników i trochę się postarać?


Zastanawia mnie na podstawie jakich obiektywnych badań naukowych doszedłeś do wniosku Darku że źródło podane przez arturfilip12 jest wątpliwe, a twoje osoby z wykształceniem muzycznym (jeśli dobrze pamiętam) źródła: Piekarnia Putka, Piekarnia Kuracyjna, Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego są właściwe. Wydaje mi się że jedynym kryterium zastosowanym przez Ciebie jest twoje widzimisię i subiektywne uprzedzenia.

Co do tematu:
1. Znalazłem producenta substytutu jajka kurzego do smarowania pieczywa.
Rewelacyjny środek do nabłyszczania pieczywa całkowicie zastępuje smarówkę z jajka kurzego.
Źródło: http://www.atlantisfood.pl/oferta/shine.pdf
Jeśli ktoś decyduje się na produkcje czegoś takiego to jest oczywiste że istnieje na to zapotrzebowanie.

2. Nie do końca w temacie, ale b. wiarygodne źródło mówiące o niewegańskim dodatku do pieczywa:
ulepszacze do pieczywa z mielonych włosów zwierzęcych
http://poznan.jewish.org.pl/index.php/q ... wskie.html

3. Enzymy są wielkim sekretem nowoczesnego piekarnictwa. Klasyfikuje się je jako „pomoc w procesie technologicznym”,
która nie musi być wymieniana na etykiecie produktu, w tym przypadku chleba. Jednakże, inne dodatki muszą być
wymienione.
Dlatego nie jest niespodzianką, że większość ludzi nie ma pojęcia, że ich chleb zawiera dodatkowo enzymy.
Enzym jest proteiną, która przyspiesza reakcję metaboliczną. Są to wyciągi z roślin, zwierząt,

http://zdrowy.tarnow.pl/trudna-do-przel ... m-chlebie/

4. Co do jakości źródła Darka Piekarnia Kuracyjna ... Nie słyszałem o przypadkach smarowania chleba jajkiem.
Jak już pisałem wcześniej znam piekarnie gdzie się tak robi, więc wniosek na podstawie tego i pkt.1 jest taki że osoba z tej piekarni nie zna dobrze tej branży. to samo tyczy się opinii wydanej przez piekarnię Putka.

Re: Skąd się bierze błyszcząca skórka na chlebie

PostNapisane: 11 maja 2011, o 08:40
przez ona
Dziękuję wszystkim w tym wątku za wyszukane informacje :) Błyszczący chleb już od dawna mnie zastanawiał, ale prawda jest taka, że nigdy nie masz 100%-owej pewności, że to co kupujesz w zwykłym sklepie nie zawiera produktów odzwierzęcych. Najbardziej jednak zdziwiło mnie, że kapustę kiszoną ubija się czasami z serwatką! Ale chyba cos w tym jest, bo niektóre rzeczywiście podejrzanie smakują...

Re: Skąd się bierze błyszcząca skórka na chlebie

PostNapisane: 11 maja 2011, o 15:49
przez gzyra
Wawrzyniec, pytałem przypadkowo wybrane piekarnie o zwyczajowy sposób osiągania na pieczywie błyszczącej skórki i otrzymałem taką odpowiedź, jak napisałem wcześniej. Dodatkowo pytałem technologów, specjalistów (z branżowych czasopism), o to samo. Ich odpowiedź potwierdziła odpowiedź piekarzy. Te odpowiedzi nie rozstrzygają (co chyba oczywiste) czy wszędzie i zawsze stosuje się wegańskie metody nabłyszczania, ale mówią coś o normie. Jak zwykle polecam pytanie producentów pieczywa, które jecie, o skład i metody produkcji.

Odchodząc od tematu nabłyszczania: o stosowanych enzymach warto chyba osobno porozmawiać, bo co do nich to już naprawdę czasem trzeba mieć zacięcie detektywistyczne, żeby wyśledzić ich użycie. Pytałem piekarzy i technologów i o to, ale nie miałem czasu podsumować ich odpowiedzi. Być może do tego wrócę.

Krótko o paramedycynie: to ona powinna udowadniać skuteczność swoich metod i póki co słabo jej to wychodzi. Rzetelność źródeł, które podają weganie, jest bardzo ważna.

Re: Skąd się bierze błyszcząca skórka na chlebie

PostNapisane: 11 maja 2011, o 19:42
przez Krzysztof - P
Najlepiej piec chleb samemu, zdrowy, względnie tani i może być bez skórki błyszczącej. Po co ona komu ?

Re: Skąd się bierze błyszcząca skórka na chlebie

PostNapisane: 22 lis 2013, o 17:26
przez tomaszszczecin
myślę, że co niektórzy popadają w skrajność