Strona 4 z 5

Re: Olej lniany - który?

PostNapisane: 22 maja 2010, o 13:02
przez barkara
Ostatnio dużo się słyszy o oleju z pestek dyni. Czy ktoś wie coś na ten temat, czy jest wartościowszy od lnianego?

Re: Olej lniany - który?

PostNapisane: 22 maja 2010, o 16:21
przez AnaO
barkara napisał(a):Ostatnio dużo się słyszy o oleju z pestek dyni. Czy ktoś wie coś na ten temat, czy jest wartościowszy od lnianego?
To trochę pytanie w stylu "co lepsze: brokuły czy soczewica?". Zależy, pod jakim względem. Olej lniany jest dobry, bo zawiera dużo Omega-3. Olej z pestek dyni jest dobry, bo zawiera cynk. Olej lniany wydaje mi się o tyle bardziej potrzebny, że wegańskich źródeł omega-3 jest mniej niż wegańskich źródeł cynku.

Re: Olej lniany - który?

PostNapisane: 7 cze 2010, o 10:54
przez aneczor
Kanapka z ciemnego pieczywa nasączona olejem lnianym to najlepsze, co może być :) Aczkolwiek zwykłą oliwą z oliwek też jest w porządku. jednak nie ma to jak olej lniany. Ja najczęściej kupuję Oleofarm.

Re: Olej lniany - który?

PostNapisane: 28 cze 2010, o 15:18
przez Wasz Sklep
Kwasy tłuszczowe, przy uwzględnieniu ich budowy molekularnej, występują w konfiguracjach: cis
i trans, zwanych izomerami.

W naturalnych świeżych i prawidłowo wytłoczonych tłuszczach roślinnych, kwasy nienasycone występują w konfiguracji cis. Przejście kwasów tłuszczowych z formy cis w formę trans, wywołuje zmianę ich właściwości biologicznych, tym samym, powoduje inne oddziaływanie na ludzki organizm.
Forma trans, czyli transizomery, posiada inne właściwości chemiczne, niż izomery cis. Z punktu widzenia biochemicznego transizomery są szkodliwe i niebezpieczne dla zdrowia, bowiem nie występują w przyrodzie jako struktury organiczne.
Ludzki organizm nie posiada o nich żadnych informacji, dlatego błędnie je wykorzystuje.

Szkodliwe transizomery, powstają w wyniku przemysłowego tłoczenia i przetwarzania olejów roślinnych.

Produkcji szkodliwych transizomerów sprzyja cały proces technologiczny przy przemysłowym wytwarzaniu oleju :

● wysoka temperatura tłoczenia oleju, niszczy życiodajne kwasy tłuszczowe Omega3
● wysoka temperatura przemysłowego ,,uszlachetniania” oleju, dokonuje reszty spustoszenia,
● ekstrakcja (wypłukiwanie) oleju z nasion przy zastosowaniu rozpuszczalników mineralnych,
takich jak heksan, powoduje, że jego resztki zanieczyszczają wyprodukowany olej,
● stosowanie różnego rodzaju procesów fizycznych i chemicznych, dla polepszenia ,,wizerunku”, smaku i trwałości oleju – dokonuje reszty totalnej destrukcji.

Wyprodukowano więc, ze zdrowych nasion, ładnie wyglądający, ale zmaltretowany produkt, który
ma niewiele wspólnego ze zdrowym i naturalnym surowcem użytym do tłoczenia oleju.

W procesie wytłaczania oleju – kapitalne znaczenie ma temperatura tłoczenia i w dalszej kolejności autentyczna dbałość o naturalność produktu w całym procesie technologicznym.

Prasy przemysłowe dużej wydajności, oraz inne, które potrafią wytłoczyć olej z nasion tylko w wysokiej temperaturze, niszczą drogocenny dla ludzkiego organizmu, Niezbędny Nienasycony Kwas Tłuszczowy – Omega 3.
Niezależnie od tego, wysoka temperatura tłoczenia, degraduje jednocześnie naturalne przeciwutleniacze, których rola w zakresie przydatności do spożycia wytworzonego produktu – jest decydująca. Wytwarzają tym samym produkt, najogólniej mówiąc, wątpliwej jakości z mocno ograniczonym terminem przydatności do spożycia.
Przy produkcji oleju lnianego bardzo ważna jest jego technologia wytwarzania. Ja polecam olej lniany Vis Natura.
www.waszsklep.com.pl
Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność
ul. Koszykowa 20 Warszawa

Re: Olej lniany - który?

PostNapisane: 13 wrz 2010, o 12:22
przez magda
ais napisał(a):
a to mielone siemie lniane jest obrzydliwe w smaku? - nie probowalam mielonego nigdy, moze trzeba zrobic eksperyment.


to raczej rzecz gustu. Mnie smakuje jako dodatek. Ucieram sobie siemie lniane na bieżąco w moździerzu, raz na kilka dni. Posypkę trzymam w słoiczku w lodówce i dorzucam do surówek, dań obiadowych, kanapek...

Re: Olej lniany - który?

PostNapisane: 23 lis 2011, o 11:32
przez Ines123
gzyra napisał(a):Jak wiadomo (wersja optymistyczna) olej lniany jest cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, korzystnych dla zdrowia. Jest go sporo w mięsie ryb, ale byłoby niedobrze je stamtąd brać, więc weganie sięgają po olej lniany. Gdzie kupujecie ten olej i której firmy? Niektóre są specjalnie odtłuszczone, czyli pozbawione swoich walorów. Chodzi mi o te wciąż bogate w omega-3.


Ja kupuję w e-sklepie http://www.zielonynurt.pl . Nie wiem jak inne oleje, ale za ich "złoty oliwin" mogę ręczyć . Jest to wysokiej jakości wysokolinolenowy, zimnotłoczony, niefiltrowany olej, z wysoką zawartością Omega3, ponad 50%. Dużo się w tym wątku mówiło o butelce, sposobie przechowywania...więc olej o którym pisze jest w ciemnej butelce, przechowywany w chłodniczych (i dostarczny) warunkach, z krótkim terminem ważności . Mają duży wybór pojemności butelek, to zapewnia też duży wachlarz cenowy. Czasem mają fajne promocje. Dodam jeszcze, bo też się w wątku pojawiło pytanie o olej z pestek dyni- olej lniany jest bogatszy w Omega3 , ale za to olej z dyni jest dużo smaczniejszy : )

Re: Olej lniany - który?

PostNapisane: 23 mar 2012, o 18:38
przez alois
Też kupiłam ostatnio Złotego Oliwina z zielonego nurtu :) Bardzo dobry!
Jedyny problem z ceną przesyłki bo to 50% ceny litra oleju, więc przy jednoosobowych zakupach kiepsko się na tym wychodzi:/

Gdyby ktoś z Gdyni i okolic chciał się dołączyć do zamówienia i podzielić tymi kosztami wysyłki to zapraszam :)

A tymczasem kupię sobie chyba Oleofarmu, bo tylko takie mam dostępne w osiedlowej aptece.

OLEJ LNIANY BUDWIGOWY

PostNapisane: 16 lip 2013, o 07:51
przez JaOna4
WITAM
Chwiałabym podzielić sie z Wami wiedza n/t wybranego i najlepszego oleju budwigowego na europejskim rynku.
To stronka na której możecie przeczytać dlaczego jest to wyjątkowy olej (technologia, pozyskiwanie, właściwości tego oleju, proporcje kwasów Omega 6 do Omega 3; profilaktyka i leczenie: nowotwory, miażdżyca, choroby cywilizacyjne i inne)
http://omegakwasy.pl/?visnatura
Zapraszam.
Ps. Na rynku jest wiele olejów oferowanych przez wielu producentów. Jednakże technologia uzyskiwania a wiec i własności są rożne. Wybrałam najlepszy z olejów:)

Pozdrawiam

Re: OLEJ LNIANY BUDWIGOWY

PostNapisane: 20 lip 2013, o 20:40
przez krzysztof
hej ! :o

Kilka namiarów na oleje lniane wysokiej jakości - do wyboru do koloru np.:
Olej Lniany tzw.: 10 stopniowy
http://sklep.zlotopolskie.pl/oleje-zimn ... ny-33.html
http://zlotopolskie.pl/main/produkty-li ... ega-3-olej
Olej lniany budwigowy nieoczyszczony
http://oleofarm.pl/olej-lniany-budwigowy.html
Olej Lniany "Złoty Oliwin" 500ml
http://zielonynurt.pl/pl/product/20/ole ... win--500ml
OLEJ LNIANY tłoczony na zimno 0,5 L
http://sklep.biooil.com.pl/pl/c/OLEJE-t ... a-zimno/18

Można też zerknąć na tamta Olej lniany - który?
viewtopic.php?f=2&t=203

Pzdr. :o

Re: OLEJ LNIANY BUDWIGOWY

PostNapisane: 8 wrz 2013, o 22:15
przez taneczna
A czy można na nim smażyć ?