Kwasy tłuszczowe, przy uwzględnieniu ich budowy molekularnej, występują w konfiguracjach: cis
i trans, zwanych izomerami.
W naturalnych świeżych i prawidłowo wytłoczonych tłuszczach roślinnych, kwasy nienasycone występują w konfiguracji cis. Przejście kwasów tłuszczowych z formy cis w formę trans, wywołuje zmianę ich właściwości biologicznych, tym samym, powoduje inne oddziaływanie na ludzki organizm.
Forma trans, czyli transizomery, posiada inne właściwości chemiczne, niż izomery cis. Z punktu widzenia biochemicznego transizomery są szkodliwe i niebezpieczne dla zdrowia, bowiem nie występują w przyrodzie jako struktury organiczne.
Ludzki organizm nie posiada o nich żadnych informacji, dlatego błędnie je wykorzystuje.
Szkodliwe transizomery, powstają w wyniku przemysłowego tłoczenia i przetwarzania olejów roślinnych.
Produkcji szkodliwych transizomerów sprzyja cały proces technologiczny przy przemysłowym wytwarzaniu oleju :
● wysoka temperatura tłoczenia oleju, niszczy życiodajne kwasy tłuszczowe Omega3
● wysoka temperatura przemysłowego ,,uszlachetniania” oleju, dokonuje reszty spustoszenia,
● ekstrakcja (wypłukiwanie) oleju z nasion przy zastosowaniu rozpuszczalników mineralnych,
takich jak heksan, powoduje, że jego resztki zanieczyszczają wyprodukowany olej,
● stosowanie różnego rodzaju procesów fizycznych i chemicznych, dla polepszenia ,,wizerunku”, smaku i trwałości oleju – dokonuje reszty totalnej destrukcji.
Wyprodukowano więc, ze zdrowych nasion, ładnie wyglądający, ale zmaltretowany produkt, który
ma niewiele wspólnego ze zdrowym i naturalnym surowcem użytym do tłoczenia oleju.
W procesie wytłaczania oleju – kapitalne znaczenie ma temperatura tłoczenia i w dalszej kolejności autentyczna dbałość o naturalność produktu w całym procesie technologicznym.
Prasy przemysłowe dużej wydajności, oraz inne, które potrafią wytłoczyć olej z nasion tylko w wysokiej temperaturze, niszczą drogocenny dla ludzkiego organizmu, Niezbędny Nienasycony Kwas Tłuszczowy – Omega 3.
Niezależnie od tego, wysoka temperatura tłoczenia, degraduje jednocześnie naturalne przeciwutleniacze, których rola w zakresie przydatności do spożycia wytworzonego produktu – jest decydująca. Wytwarzają tym samym produkt, najogólniej mówiąc, wątpliwej jakości z mocno ograniczonym terminem przydatności do spożycia.
Przy produkcji oleju lnianego bardzo ważna jest jego technologia wytwarzania. Ja polecam olej lniany Vis Natura.
www.waszsklep.com.plWasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność
ul. Koszykowa 20 Warszawa