Strona 1 z 1

Vegg czyli bezjajeczne jajo

PostNapisane: 2 maja 2012, o 06:36
przez AdamZ
http://thevegg.com/

Nazwa jest jednak trochę myląca bo vegg to nie wegańskie jajko tylko uniwersalny zastępnik żółtka
Składa się z odżywczych płatków drożdżowych, alginianiu sodu, czarnej soli (Kala Namak) i beta-karotenu.
Wydaje się więc że samemu można taki zastąpnik sobie zrobić.
Ktoś miał okazję to używać?

Re: Vegg czyli bezjajeczne jajo

PostNapisane: 31 lip 2012, o 10:50
przez Surri
Jest to do zdobycia wPolsce w jakiejś ludzkiej cenie?

Re: Vegg czyli bezjajeczne jajo

PostNapisane: 31 lip 2012, o 20:39
przez alois
Zastępnik jaja do kotletów i pulpetów i innych takich robi się banalnie prosto :)

Na paczkę np. soczewicy mielimy łyżkę siemienia lnianego i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy energicznie i odstawiamy na chwilę. Dodajemy łyżkę mąki owsianej (lub zmielonych płatków), mieszamy i znów odstawiamy na chwilę. Na koniec trochę więcej wrzątku i wsypujemy powoli łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszając jak wyżej i odstawiamy na jakieś 10 minut. Konsystencja i właściwości takie same jak przy rozbełtanym jaju.

Jeśli chcemy smak jaja to sypiemy do potrawy szczyptę soli czarnej.

Przy okazji polecam rewelacyjną wegańską pastę "jajeczną";) http://pamietnikwegetarianki.wordpress. ... oprawiona/

Ja robiłam bez selera naciowego i wyszła genialna :)

Re: Vegg czyli bezjajeczne jajo

PostNapisane: 8 sie 2012, o 22:47
przez kikimora
Dzięki za linka do tej pasty :) Ja nigdy nie przepadałam za jajeczną, ale chętnie zrobię i sprawdzę, jak się ona ma do oryginału. A nuż rodzinie posmakuje? Bo na razie to oni tylko jedzą moje wegańskie ciasta i ciasteczka, od mojej "sałaty" na obiady trzymają się z dala :)

A jajo świetnie zastępuje np. mąka ziemniaczana wymieszana z odrobiną oleju i wody lub samym olejem, wspomniane siemię, puree z dyni, banana, jabłka, mąka kukurydziana (razem z otrębami i bułką tartą jest świetna do kotletów).