Post 3 kwi 2013, o 07:28

Płatki ziemniaczane-niekoniecznie wegańskie .

Cześć :o

Płatki ziemniaczane są powszechnie wykorzystywane w piekarnictwie i w rożnej innej przetworzonej żywności jako dodatek - warto czytać etykiety .
http://www.platkiziemniaczane.pl/receptury.html
Płatki ziemniaczane są produktem znanym i stosowanym od wielu lat w różnych gałęziach przetwórstwa, jako dodatek uszlachetniający, niezbędny w wielu produkowanych asortymentach przetworzonej żywności.
Od bardzo dawna stosowano dodatek ziemniaków jako szczególny, naturalny "ulepszacz" pieczywa powodujący znaczne wydłużenie okresu jego świeżości...
...dodatek 3% płatków ziemniaczanych w stosunku do mąki daje w efekcie ponad 7% wzrostu wydajności,
a także skraca czas fermentacji o 20 - 30 %.
Tak uzyskane pieczywo jest bardziej pulchne i dłużej świeże...
Wykorzystywane są także w gotowych recepturach do :
Chleb wiejski...
Chleb żytni wileński...
Chleb żytni staropolski...
Chleb wiejski...
Chleb pułtuski...
Chleb pszenny mokotowski...
Chleb wilanowski...
Chleb wilanowski...
Chleb mieszany słonecznikowy...

Ogólnie produkt nafaszerowany dodatkami niekoniecznie wegańskimi , weget. - trzeba pytać producenta i uwierzyć na słowo - o ile ktoś raczy się wyrobami z dodatkiem pł.ziemniaczanych .
SPECYFIKACJA WYROBU
http://www.jantar.slupsk.pl/zpz_stolon/ ... mniaczane/
Produkt :
Płatki ziemniaczane standard
Opis:
Płatki ziemniaczane wyprodukowane z jadalnych odmian ziemniaków
Składniki:
Ziemniaki min. 99%
Emulgator: monoglicerydy kwasów tłuszczowych E 471 max 0.5 %
Stabilizatory: difosforan disodu E 450(i) max. 0,1%, kwas cytrynowy E 330 max. 75 ppm
Substancje konserwujące: SO2 E 221, E 222 max 200 ppm

Chodzi oczywiście o nieszczęsne mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych w tym przypadku o e471
http://www.food-info.net/pl/e/e471.htm
Pomimo, że w produkcji E471 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe). Niektóre grupy jak np. weganie, Muzułmanie czy Żydzi muszą unikać tych produktów. Jedynie producent tych dodatków może udzielić dokładnych informacji na temat pochodzenia kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego są chemicznie identyczne.

Temat z forum :
Co z E471?
viewtopic.php?p=10759#p10759

Pzdr. :?