Strona 2 z 2

Re: Chałwa

PostNapisane: 11 lip 2009, o 11:56
przez Wojna77
Sądzę, że jest za słodka i kaloryczna. Dlatego jej nie jem.

Re: Chałwa

PostNapisane: 5 kwi 2011, o 12:03
przez kamila
czy ktos mi powie gdzie mozna dostac wegańska chałwę tzn jakiego producenta, przekopałam wiele sklepów i wszedzie są chałwy z dodatkiem białka jaja kurzego pozdr

Re: Chałwa

PostNapisane: 5 kwi 2011, o 14:50
przez arturfilip12
USUNIĘTO :P

Re: Chałwa

PostNapisane: 1 wrz 2011, o 12:22
przez arturfilip12
AdamZ napisał(a):Co sądzicie o chałwie ?
Ale z drugiej strony jest w chałwach sporo cukru.
Jecie ? Uważacie że warto ?


Od cukru jeszcze nikt nie umarł. Oczywiście ze słodyczami nigdy nie można przesadzać, nawet z wegańskimi.

Re: Chałwa

PostNapisane: 4 wrz 2011, o 12:38
przez Obiektywny
Imbir - chałwa z Biedronki jest produkowana przez Odrę i niczym nie różni się od tej z 'normalnych' sklepów. Również zawiera białko jaja kurzego w proszku, więc chyba odpada...

Re: Chałwa

PostNapisane: 12 wrz 2011, o 14:05
przez Bruno Topinambur
To mój premierowy post na tym forum, dlatego na początek witam wszystkich serdecznie :)
Chałwę najlepiej zrobić samemu - mamy wtedy pewność, że jest wegańska, nie ma w niej konserwantów, i że nie będzie dla nas za słodka.
Wykonanie: bierzemy sezam niełuskany (np. pół szklanki) i prażymy go na suchej patelni. Uważamy, żeby nie przypalić. Jak już ziarna lekko ściemnieją i zaczną roztaczać aromat, przesypujemy je do miseczki i zostawiamy na chwilę, żeby trochę ostygły. Następnie mielimy na gęstą pastę przy pomocy blendera albo młynka do kawy. Potem wystarczy dodać słód (jęczmienny, ryżowy itp. - ile kto lubi, mnie wystarcza niecała łyżeczka), trochę wody, rodzynki (mogą być też posiekane migdały, orzechy itp.) i wszystko wymieszać na jednorodną masę. Jemy łyżeczką. Gwarantuję Wam, że już nigdy nie zatęsknicie za chałwą ze sklepu :)

Re: Chałwa

PostNapisane: 15 wrz 2011, o 08:20
przez Obiektywny
Prawda, taka domowa chałwa jest przepyszna - sam od czasu do czasu robię. Ale w przeciwieństwie do Ciebie dodaję miodu i nie prażę sezamu, tylko go trochę podgrzewam, bo jak się zarumieni, to chałwa zmienia smak (wg. mnie na gorsze). Za to nie dodaję wody, a całość odstawiam, żeby ostygła i wkładam do lodówki albo na parapet. Bardziej mi smakuje w formie 'karmelków' niż kremu czy pasty.

Próbowałem też robić chałwę z orzechów laskowych (jadłem taką na Ukrainie i Kaukazie - była przepyszna), ale same orzechy są za mało tłuste, toteż na 100 gram sezamu wrzucam (raz zmielone, raz pokruszone, innym razem połówki - wedle uznania) ok 30 gr orzechów laskowych. Obowiązkowo dodaję też orzechy arachidowe - są dość tłuste, więc można dać ich więcej niż laskowych.

Re: Chałwa

PostNapisane: 24 mar 2012, o 12:15
przez alois
Dla leniwych: w Lidlu jest chałwa w pełni wegańska :)
Kakaowa oraz z migdałami.
Skład: Tahini, syrop glukozowo-fruktozowy, migdały lub kakao, olej roślinny, wanilina.

Stale dostępna, firmy Eridanaous, wyprodukowano w Grecji.