Strona 1 z 1

Mrożonki

PostNapisane: 6 kwi 2009, o 07:22
przez AdamZ
Mrożonki to ekstra sprawa - można je kupić na długi okres, smakują dobrze, są stosunkowo tanie (często tańsze niż "żywe" produkty z których chcielibyśmy zrobić to co z mrożonki), nie trzeba kroić warzyw, wszystko mamy gotowe. Przyznam że ja kupuję dosyć dużo mrożonek, mieszam je potem z kaszami, makaronami itd.
Można jednak dosyć często usłyszeć że to nie to samo, że są one niepełnowartościowe itd. Ciekaw jestem na ile jest to prawdą.
Jedno wiem : wszystkie wartości odżywcze typu, witaminy, kwasy, pierwiastki są identyczne w mrożonkach i "normalnych" produktach - sprawdzałem to wielokrotnie.

Na wikipedii możemy przeczytać:
"Freezing only slows the deterioration of food and while it may stop the growth of micro-organisms, it does not necessarily kill them. Many enzyme reactions are only slowed by freezing. Therefore it is common to stop enzyme activity before freezing, either by blanching or by adding chemicals.

Kiedyś rozmawiałem z weganką, mamą dzieci , która stwierdziła że zrobiła eksperyment i przez pewien czas podawała dzieciom głównie mrożonki i dzieci stały się bardzo apatyczne. Ale to jest jakiś pojedynczy, nic nie znaczący przypadek.

Wiadomo że często nie odmrażamy mrożonek poprzez czekanie , tylko wrzucamy na patelnię albo do gotowania - i wtedy wiadomo że część wartości odżywczych jest tracona, ale można przecież przeczekać.

Ciężko mi coś znaleźć w necie na ten temat, a właściwie coś wartościowego bo przeważają opinie że "są pozbawione witamin". Na razie przeciw znalazłem tylko o tych enzymach w wikipedii.

Może Wam udało się dotrzeć do jakichś miarodajnych danych ?

Re: Mrożonki

PostNapisane: 7 kwi 2009, o 10:02
przez ais
ja gdzieś slyszalam, ze mrozonki zawieraja tluszcze trans i sa przez to bardzo niezdrowe.

Nadal kupuję mrozonki, ale sie ich zaczelam bać i chetnie uslysze, ze to nieprawda.

Re: Mrożonki

PostNapisane: 7 kwi 2009, o 11:11
przez AdamZ
ais napisał(a):ja gdzieś slyszalam, ze mrozonki zawieraja tluszcze trans i sa przez to bardzo niezdrowe.

Nadal kupuję mrozonki, ale sie ich zaczelam bać i chetnie uslysze, ze to nieprawda.


Poniżej cytuję ze strony http://www.vpul.upenn.edu/ohe/library/f ... 0foods.htm

"Frozen Food. Those yummy frozen pies, pot pies, waffles, pizzas, even breaded fish sticks contain trans fat. Even if the label says it's low-fat, it still has trans fat. "

Tak więc wydaje się tłuszcze trans są w tych produktach raczej przetwarzane. Owoce i warzywa są raczej wolnego od tego. O tłuszczach trans tworzę nowy wątek w dziale Zdrowie.

Re: Mrożonki

PostNapisane: 8 kwi 2009, o 23:33
przez ais
faktycznie - z cytatu wynika, ze chodzi o zamrozone rzeczy, w ktorych wczesniej i tak juz tluszcze trans byly, czyli rozne slodycze, wafelki, ciastka itd

mam nadzieję, ze nie dotyczy to w ogole wszystkich produktow z kategorii "mrozonek", czyli wlasnie np owocow i warzyw, w ktorych pod wplywem komercyjnego mrozenia moga zajsc jakies podejrzane reakcje chemiczne.

Re: Mrożonki

PostNapisane: 8 kwi 2009, o 23:45
przez gzyra
We wszystkich źródłach jakie mam, a mam dużo, jest napisane jasno, że sam proces zamrażania warzyw i owoców nie wpływa bardzo destrukcyjnie na zawartość witamin i mikroelementów. Nieco gorzej jest w przypadku blanszowania, a właśnie temu rodzajowi obróbki cieplnej poddawane są warzywa i czasem owoce przed zamrożeniem. Blanszowanie to podgrzanie w wodzie lub parze w temperaturze 95–100 stopni Celsjusza przez 3-10 minut. Blanszuje się głównie po to, żeby zapobiec utlenianiu. Gdyby nie blanszować przed zamrożeniem np. kalafiora czy szpinaku, stałyby się niesmaczne po kilku miesiącach, a tak, możemy się nimi cieszyć nawet do 2 lat po zamrożeniu. Podczas blanszowania następuje wypłukanie witamin, od 5 do 40 proc. w przypadku najmniej trwałych, a więc przy odpowiedniej technologii i nie uszkodzonym materiale do mrożenia w rezultacie nie jest źle. Tak więc bierzmy i jedzmy je wszystkie, to jest bowiem wartościowe żarcie, które dla Was i dla wielu jest wygodne. Cytat:

"Compared to ‘fresh’ vegetables and fruits, there are generally small differences in the mineral and fibre content of equivalent vegetables supplied as frozen (Polo et al., 1992; Nyman, 1995)".

"It may be concluded that if vegetables and fruits are adequately blanched and stored at conventional freezer temperatures without undue temperature fluctuations they will still possess nutritionally valuable levels of potentially labile nutrients for a period of at least 12–18 months".


Źródło: Frozen Food Science and Technology. Edited by Judith A. Evans
2008 Blackwell Publishing Ltd, ISBN: 978-1-4051-5478-9