Posty: 86
Dołączył(a): 27 lis 2009, o 23:53
Re: Witarianizm
Adam Gac napisał(a):Dzisiaj przeczytałem w książce pt: "Cancer Survivors Guide", że przeciwutleniacz o nazwie likopen jest znacznie łatwiej dostępny dla naszego organizmu po ugotowaniu niż w postaci surowej. Likopen występuje w pomidorach, arbuzie oraz nawet w większej ilości w ekstraktach z pomidorów, takich jak soki pomidorowe czy nawet keczup.
To są stare dane, podaj namiary na publikację naukową i porównaj rok publikacji to się sam przekonasz.
Najlepiej przyswajalne składniki z pożywienia, surowego pożywienia to z homogenatu (fachowe słowo). Homogenat uzyskuje się popdzez wygniecenie materiału n.p. w wyciskarce.
Co do likopenu: wystarczy napisać w googlu:
Ectraction of Lycophene
http://www.freepatentsonline.com/5897866.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2614352/
Użycie enzymów do ekstrakcji likopenu
http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=18401416
Cytat:
Lycopene is a natural carotenoid pigment and a high value nutraceutical having wide use. The objective of the present work was to obtain a good yield of lycopene from tomato tissues, using cellulase and pectinase enzymes. Various parameters such as concentration of enzymes and time of incubation were optimised, to improve the yield of lycopene from tomatoes. Enzyme aided extraction of lycopene from whole tomatoes under optimised conditions resulted in an increase in the lycopene yield by 132 μg/g (198%) in cellulase treated sample and 108 μg/g (224%) in case of pectinase treated sample. Extraction from tomato peel under optimised conditions showed a remarkable increase in the yield of lycopene by 429 μg/g (107%) and 1104 μg/g (206%), for cellulase and pectinase treated samples, respectively. Likewise, the enzyme aided extraction of lycopene from fruit pulper waste and industrial waste of tomatoes was done to determine the potential for recovering the natural pigment from tomato waste.
Tłumaczenie:
Likopen jest naturalnym pigmenten karotenoidowym a jego wysoka wartość odżywczo-lecznicza ma szerokie zastosowanie. Celem niniejszej pracy było uzyskanie dobrej wydajności ekstrakcji likopenu z tkanki pomidorów używając enzymów celulazy i pektynazy. Różnorodne parametry t.j. optymalizacja stężenia enzymów i czas inkubacji aby polepszyć wydajność ekstrakcji likopenu z pomidorów. Ekstrakcja likopenu za pomocą enzymów z całych pomidorów w warunkach optymalnych spowodowała wzrost ekstrakcji likopenu o 132 mcg/g (198%) w przypadku użycia celulazy, i o 108 mcg/g (224%) w przypadku użycia pektynazy. Ekstrakcja ze skórek pomidorowych w optymalnych warunkach spowodowała znaczący wzrost wydajności ekstrakcji likopenu o 429 mcg/g (107%) oraz 1104 mcg (206%) odpowiednio dla ekstrakcji z celulazą i pektynazą. Podobnie wyniki uzyskano w przypadku ekstrakcji wspomaganej enzymami odpadów wytłoczyn i przemysłowych odpadów pomidorowych w celu określenia potencjalnych możliwości odzysku naturalnego pigmentu z odpadków pomidorowych.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty