Fragment:
Cooking as a Biological Trait. It was written by Richard Wrangham
Znowu podano tam dzieło Richarda Wrangmama
A tutaj:
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/ciekawostki.htmW tabelce na dole
Czynniki pogarszające wchłanianie = czynniki niszczące –
wysoka temperatura (dieta termicznie zniszczona) niszczy następujące witaminy:
Witamina B1, Witamina B2, Witamina B5, Witamina B6, Kwas foliowy, Witamina C, Witamina A
Co na to Richard Wrangham?
Wrangham pisał o zwiększaniu się mózgoczaszki u Homo spaiens pod wpływem gotowanej żywności, tylko nie umie wyjaśnić dlaczego 35 tys lat pne mózgoczaszka u H. sapiens zaczęła się zmniejszać.
Zaprzeczył sobie samemu wprowadzają termin samodomestyfikacji.
Tutaj na linku poniżej podano, dlaczego mózgoczaszka u H. sapiens zaczęła się zmniejszać, a powód jest prosty: niedobory witaminowe.
http://www.mhhe.com/socscience/anthropo ... fall97.htmFragment: z THE UPS AND DOWNS OF HOMINID HEIGHT
In this same study, the investigators found that brain size relative to body size remained constant from about 1.8 million to about 600,000 years ago. Then, relative brain size began to increase until about 35,000 to 30,000 years ago. Since that time, brain size has declined by about 10 percent in comparison with early modern humans such as those found at the sites of Skh_l and Qafzeh in Israel and the Cro-Magnon rock shelter in France.
There are many reasons why such a decline in body mass and relative brain size may have occurred in recent modern people. New technologies that developed in the Upper Paleolithic and later may have reduced the selective advantage of brain in some way while increasing the selective advantage of brain power. However, brain size was also decreasing. The decrease in brain size is not necessarily associated with a decrease in intellectual abilities. Also, as humans developed domestication, nutrition actually worsened. Eric Trinkaus suggests that poor nutrition could have contributed to a decline in body mass in recent modern peoples.
John Kappelman believes that the conclusions that Ruff's and his colleagues' make may have merit. Yet he also points to some possible problems in the calculations. He suggests that the modern humans used for comparisons should be athletes. They would be a better match for hunters, scavengers, and gatherers of the past, as opposed to more sedentary peoples. Also, 87 percent of the 163 fossils used are from the last 200,000 years. Finally, there are questions of sampling error with the estimates of body size and brain size. In most cases, the crania and postcranial materials do not come from the same individual.
Tłumaczenie:
W tych samych badaniach, badacze stwierdzili, że względne rozmiary mózgu do wielkości ciała są stałe w okresie 1,8 milona lat do około 600 tysięcy lat temu. Następnie, wielkość mózgu zaczynała wzrastać aż do 35 000 – 30 000 lat temu. Od tego czasu wielkość mózgu zaczęła zmniejszać się, zmniejszyła się o około 10% w porównaniu z wcześniejszymi szczątkami ludzi, t.j. znalezionych w Skh_l i Qafzeh w Izraelu oraz w jaskini Cro-Magnon we Francji.
Istnieje wiele powodów dlaczego nastąpił tego rodzaju spadek masy ciała i wielkości mózgu u współczesnych ludzi. Nowe technologie jakie zostały rozwinięte w górnym Paleolicie i później, spowodowały w jakiś sposób zmniejszenie selekcji na wielkość mózgu, ale równocześnie wzrosła selekcja na efektywność (działanie) mózgu). Jakkolwiek, wielkość mózgu również uległa zminiejszeniu. Zmniejszenie wielkości mózgu, nie musi być koniecznie związane z obniżeniem możliwości intelektualnych. Jak również, ludzie rozwijali proces domestyfikacji, przez co odżywianie w rzeczywistości pogarszało się. Eric Trinkaus sugeruje, że słabe odżywianie mogło wpłynąć na zmniejszenie się ogólnej masy ciała u człowieka współczesnego.
John Kappelman uważa, że wnioski Ruff’a i jego kolegów mogą być słuszne. Podkreśla niektóre możliwe problemy związane z tymi kalkulacjami. Sugeruje, że to porównanie powinno się opierać na dzisiejszych sportowcach. Sportowcy stanowili by lepsze porównanie dla ludów myśliwsko-padlinożernych, i zbierackich w przeszłości, w przeciwieństwie do ludzi o mało ruchliwym stylu życia. Również, 87% z 163 szczątków pochodziło z ostatnich 200 000 lat. Na koniec, pojawiają się pytania o błędy w próbkach, odnośnie określania wielkości ciała i mózgu. W większości przypadków, elementy mózgoczaszek i twarzoczaszek mogły nie pochodzić od tego samego osobnika.
Moim zdaniem, ten ostatni zarzut (Johna Kappelman’a) można sprawdzić analizując DNA poszczególnych szczątków, jak jeszcze tego nie zrobiono.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty