Posty: 86
Dołączył(a): 27 lis 2009, o 23:53
Re: JAK przejść na weganizm?
gryka, quinoa, owies bezłuskowy, pszenica (najlepszy orkisz i kamut), żyto.
Powyższe nasiona moczy się 8-12 godzin następnie 12 godzin kiełkowanie i do lodówki w zamkniętych pojemnikach.
Nasiona roślin motylkowych: soczewica, mung, adzuki, podobnie jak wyżej.
ciecierzyca 2 dni po 8 godzin pod wodą 16 bez wody
soja 3 dni, po 8 godzin pod wodą 16 godzin bez wody.
Do powyższej listy dodaję jeszcze niełuskane proso, które trzeba moczyć aż 24 godziny bez przerwy (zmienić 2 razy wodę), dopiero wtedy zaczyna kiełkować (kiełkowanie 1-2 dni i do lodówki).
Moją lodówkę ustawiłem na 10-12 stopni C, za pomocą termometru w sloiku i pokrętła regulatora można sobie to ustawić (najpierw pokrętło ustawiasz na minimum a następnie sprawdzasz jaka jest temperatura. Jak jest powyżej 12 stopni C to trzeba trochę przekręcić pokrętło regulatora chłodzenia aby było chłodniej.
To wszystko. Niektóre osoby mylą lekkopodkiełkowane nasiona z dużymi, wyrośniętymi kiełkami. To jest błąd, albo moczone lekko skiełkowane nasiona albo nasiona z przeznaczeniem na zieleninę, żadne pośrednie stadium rozwojowe.
O kiełkach i ziołach jest dużo w internecie, są fora itd.
Mam nadzieję że pobierasz witaminę B12, najtaniej wychodzi roztwór z B12.
Zobacz pod koniec tego obszernego artykułu, pod koniec pierwszej części, jest podany przepis jak go zrobić).
http://www.surawka.republika.pl/WITAMINA%20B12.htm
Generalna zasada: ważny jest jadłospis i jakość produktów a nie nazwa diety.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty