Posty: 440
Dołączył(a): 29 cze 2008, o 15:35
Re: JAK przejść na weganizm?
> Sam od niedawna jestem weganinem, chociaż nie ukrywam, że sprawia mi to
> wiele problemów żywieniowych. Kiedyś po prostu zjadłem sobie na śniadanko
> chleb z serkiem i było po sprawie. Dziś nie jest to takie łatwe.
Darek Gzyra:
No i tego za cholerę nie rozumiem, ilekroć ktoś rzuca taki tekst. Nie, nie mówię, że zmiana zwyczajów żywieniowych zawsze jest bezbolesna. Zastanawia mnie tylko dlaczego trudniej jest "po prostu zjeść sobie na śniadanko chleb z pasztetem sojowym z ogórkiem lub pomidorem, sałatą, musztardą lub wieloma innymi rzeczami" niż zrobić to samo, ale z krowim serem. Nie kumam i już. Nie chodzi o smak, bo wegańskie kanapki są rewelacyjne w smaku. Więc o co chodzi?
Przenieśmy dyskusję na forum, co?
Ok Darek postaram Ci się to wyjaśnić,
Po pierwsze o smak też trochę chodzi, bo mi i pewnie też wielu ludziom sery krowie bardzo smakują/smakowały.
Ale nie to jest najważniejsze. Najistotniejsze myślę, jest to, że w każdym spożywczym sklepie możesz znaleźć różnego rodzaju krowie, kozie i owcze sery.
Tofu i wędliny wegańskie są tylko w niektórych sklepach podobnie jak pasztety sojowe. Odnośnie tych ostatnich to zazwyczaj są one mało lub średnio smaczne.
Także chodzi tutaj o dostępność wegańskiego pożywienia. Trzecia sprawa to jeszcze to, że krowi serek wystarczy odwinąć papierek i posmarować nim kanapkę. Z tofu już trochę więcej trzeba się zaangażować. Trzeba go pokroić , dodać soli i jeszcze jakieś warzywo. Ciężko jest zjeść bułkę z tofu siedząc w samochodzie po wyjściu z hipermarketu.
W moim przypadku często tak jest, że nie mam ani ochoty ani czasu na dłuższe przygotowanie jedzenia. Dlatego taka jest we mnie tęsknota za bułką z serkiem topionym lub jakimś wiejskim twarożkiem.
Nie wiem czy coś wyjaśniłem czy tylko więcej zamieszałem.
pozdrawiam,
--
adam