Strona 1 z 3

Weganizm a grupy krwi

PostNapisane: 6 maja 2009, o 13:19
przez faf
a tak z innej bajki.

czy uważacie, że absolutnie każdy może przejść na weganizm?

myślę tu o popularnej swego czasu teorii opierającej się na dostosowywaniu diety do posiadanej grupy krwi, wynikiem czego zerówkarze mieliby prawo do totalnego mięsożerstwa.

Re: Weganizm a grupy krwi

PostNapisane: 6 maja 2009, o 20:25
przez Paxi
moim zdaniem każdy. teoria grupy krwi jest (moim zdaniem) trochę naciągana... [niepoparte statystykami- moje zdanie tylko...]

Re: Weganizm a grupy krwi

PostNapisane: 7 maja 2009, o 11:47
przez AdamZ
Paxi napisał(a):moim zdaniem każdy. teoria grupy krwi jest (moim zdaniem) trochę naciągana... [niepoparte statystykami- moje zdanie tylko...]


Wikipedia na to : "there is no scientific evidence supporting these diets."

Na podstawie (to dziwne) tylko jednego linku:

http://www.mayoclinic.com/health/blood- ... et/AN01415

Na stronie
http://www.weightlossforall.com/dieting-blood-type.htm
warte zacytowania:

"Critics argue that there is no scientific evidence that supports D’Adamo’s claims. They note that there has never been a controlled study on blood type diets. D’Adamo’s theory is based solely on his institution and anecdotal stories."

Jak dla mnie kolejna bzdura.

Re: Weganizm a grupy krwi

PostNapisane: 7 maja 2009, o 13:02
przez xpert17
faf napisał(a):czy uważacie, że absolutnie każdy może przejść na weganizm?


Absolutnie każdy pewnie nie. Myślę, że na pewno są osoby z jakimiś specyficznymi schorzeniami, które narzucają bardzo specjalną dietę, w której nie da się uniknąć składników pochodzenia zwierzęcego (a przynajmniej nie da się tego zrobić rozsądnym nakładem środków), albo które nie pozwalają spożywać jakiejś grupy produktów, co skutkuje tym, że taka dieta wegańska byłaby bardzo uboga. Nie sądzę jednak, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie dla czegokolwiek.

Re: Weganizm a grupy krwi

PostNapisane: 27 sty 2010, o 12:56
przez aśkaeddie
faf napisał(a):czy uważacie, że absolutnie każdy może przejść na weganizm?

myślę tu o popularnej swego czasu teorii opierającej się na dostosowywaniu diety do posiadanej grupy krwi, wynikiem czego zerówkarze mieliby prawo do totalnego mięsożerstwa.


Taaa kupiłam komuś książkę jak odżywiać się zgodnie z grupą krwi przy cukrzycy, ale nie sobie LOL I rzeczywiście że niby te osoby które mają grupę 0 to totalnie mięsożercy :| Jakiś bezsens, sama mam właśnie tę grupę i czuję się wspaniale jako wegetarianka, ograniczam jeszcze nabiał i mam kiedyś nadzieję przejść na weganizm :)
Także może coś tam w tym jest, ale to odnośnie warzy i owoców bardziej a nie mięsa, chociaż i tak generalnie wydaje mi się że to pic na wodę, bo warzywa i owoce są zdrowe, chyba że ktoś jest na coś chory ;)

Re: Weganizm a grupy krwi

PostNapisane: 27 sty 2010, o 17:19
przez ais
slysze od lat, ze istnieje jakas teoria o grupach krwi.

Czy ktoś może sie z Was wypowiedziec na jej temat, na ile jest rzetelna i o co w niej naprawdę biega?

Mam grupę krwi 0 Rh-, tak więc jestem szczerze zainteresowana weryfikacją tej teorii.

Re: Weganizm a grupy krwi

PostNapisane: 27 sty 2010, o 17:27
przez ais
właśnie się załamałam po przeczytaniu tego, co wklejam poniżej.
Wynika stąd, że mam do wyboru albo zdrowie i mięsożerstwo albo śmierć zgodnie z etycznymi przekonaniami.

http://www.sfd.pl/Dieta_zgodna_z_grup%C ... 73084.html


Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe.


Grupa krwi 0: najstarsza i najbardziej podstawowa, pozostałość na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym i agresywnym systemem odpornościowym, gotowym i zdolnym do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga.

Czynniki powodujące utratę wagi
Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego.
Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nzaywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.

Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:
Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
Fasola nerkowata(kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii;
Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii;
Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy;
Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy;
Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy;
Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy;
Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy.
Żywność, która sprzyja spadku wagi:
Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.
Mięsa i drób
Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.
Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.

Owoce morza
Wskazane: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.
Unikać: barakudy, kwaioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.

Jaja i nabiał
Wskazane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymo produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe.
Unikać: chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.

Orzechy i pestki
Wskazane: pestki dyni, orzech włoski.
Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
Unikać: fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

Zboża
Wskazane: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
Unikać: kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut,pszenicy skrobi.

Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela.
Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.

Ziarna i makarony
Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
Unikać: białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.

Warzywa
Wskazane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
Unikać: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.

Owoce
Wskazane: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
Unikać: figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
Unikać: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.

Przyprawy
Wskazane: chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.
Unikać: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.

Herbatki ziołowe
Wskazane: chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.
Unikać: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.

Używki
Wskazane: woda seltzera, woda sodowa
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

Inne przyprawy
Wskazane: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
Unikać: ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, matynat kwaśnych, marynat słotkich, przypraw smakowych.

Źtódło: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" (z [www.grubasy.pl])

Re: Weganizm a grupy krwi

PostNapisane: 27 sty 2010, o 20:35
przez aśkaeddie
ais napisał(a):właśnie się załamałam po przeczytaniu tego, co wklejam poniżej.
Wynika stąd, że mam do wyboru albo zdrowie i mięsożerstwo albo śmierć zgodnie z etycznymi przekonaniami.


Nie zwracaj na to uwagi ;) Ja też mam grupę 0RH- i jakoś od kilku lat jestem wegetarianką a od kilku miesięcy ograniczam jeszcze inne produkty jak np. nabiał, białe pieczywo ;)

Dieta wegetariańska i wegańska są zdrowe dla każdego ;) Nie ma co sie przejmować takimi badaniami ;) Lepiej zainteresować się jak w różnych badaniach wypadają wege ;) A zawsze mają lepsze zdrowie aniżeli inni ludzie :)

Re: Weganizm a grupy krwi

PostNapisane: 27 sty 2010, o 22:42
przez ais
Tam napisali, ze grupa 0 ma problemy z tarczycą. Ja takie wlasnie mam. Niedoczynnosc tarczycy wplywa z kolei na gospodarkę wapniową, ktora jest bardzo istotna przy weganizmie. Zaburzenie wchlaniania wapnia grozi kalectwem (konkretnie osteomalacją) i śmiercią z powodu np złamania kręgosłupa.

Tak więc generalnie pytanie brzmi - czy faktycznie inna budowa krwi wplywa na tarczycę i jaki dokladnie ma wplyw na poziomie biochemicznym na dzialanie calego organizmu, wchlanianie, interakcje jednych substancji z innym itd.

Jesli teoria z grupami krwi sie potwierdzi, to moze sie okazac, ze obie nalezymy do wymierającej starszej galęzi ludzi, może blisko nam do neandertalczyków i nie przystajemy do nowoczesych idei weganizmu.

Re: Weganizm a grupy krwi

PostNapisane: 27 sty 2010, o 22:46
przez ais
Jeszcze inaczej - grupa krwi 0 moze oznaczac, ze na poziomie genetycznym tez sie tu i owdzie powaznie roznimy od mainstreamu. Nie znam sie na biologii, ale zaczynam popadac w paranoję, ze jestem neandertalczykiem :P
Zainspirowal mnie ten wers, ze jestesmy "najstarszą i najbardziej podstawową, pozostałość na szczycie łańcucha pokarmowego".