Strona 1 z 1

Pesto, tapenada, pasta z oliwek

PostNapisane: 2 lip 2009, o 19:19
przez gzyra
Na półkach sklepów coraz więcej wszelkich gotowych past w słoikach i tylko niektóre są wegańskie.

Pesto - pasta oliwy z oliwek, bazylii, orzeszków piniowych, soli i niestety często żółtego sera z krowiego mleka. Czerwone pesto ma dodatkowo suszone pomidory. W Warszawie kupowałem wegańskie pesto (np. w Społem na półce ekologicznej, ponad 10 zł za słoiczek).

Tapenada - pasta z oliwek, kaparów, oliwy i niestety często z anchois (sardela, ryba). Jadłem kupioną w Warszawie wersję wegańską, trzeba szukać.

Pasta z oliwek - i tu chciałem polecić konkretną, z co najmniej dwóch powodów: 1) jest relatywnie tania (ok. 7 zł za słoiczek 180g) 2) jest pyszna. Mówię o paście z zielonych oliwek chorwackiej firmy SMS. Ma charakterystyczny trójkątny słoiczek, wygląda tak, tylko ma na etykiecie polskie napisy. Można ją kupić w sklepach Alma.

Wszystkie te pasty są pyszne do chleba, makaronu, surówek.

Re: Pesto, tapenada, pasta z oliwek

PostNapisane: 8 kwi 2011, o 11:18
przez Soil
Dlatego takie rzeczy jak np. sos pesto czy każdy inny (sosiki paprykowe, oliwkowe, czy sosy do makaronów) robiłam zawsze sama i wiem, z czego są zrobione i o wiele taniej mi to wychodzi (dycha za mały słoiczek to dla mnie przegięcie, a wiele firm często zdziera na produktach typu EKO czy WEGE). Tu przepis na sos pesto (oczywiście ser można wyeliminować, a dodać np. tofu).

Re: Pesto, tapenada, pasta z oliwek

PostNapisane: 8 kwi 2011, o 22:43
przez gzyra
Jadłem ostatnio coś słoiczka 165 g, czyli "Zielone pesto Costa", które składa się z bazylii, orzechów brazylijskich, nerkowców. laskowych, czosnku, oleju (w tym sezamowego) i przypraw. Produkuje to firma AB Foods Polska, część duuużego koncernu (co może być dla wielu istotną informacją).