Strona 1 z 2

Ulubione przyprawy

PostNapisane: 9 lis 2009, o 23:25
przez gzyra
Nie wiem jak wy, ale ja jestem przyprawowy. Pamiętam, że jak byłem dzieckiem, moim zadaniem w kuchni było m.in. przesypywanie przypraw z torebek do słoiczków. :-) I tak mi zostało. Piszcie jakie lubicie przyprawy, gdzie je można kupić itd.

Ostatnio wzbogaciłem się o pieprz czosnkowy firmy Kamis. Bardzo dobra mieszanka, idealnie sprawdza się np. w pastach z tofu (przepis później).

Re: Ulubione przyprawy

PostNapisane: 10 lis 2009, o 18:36
przez K.Biernacka
ja bardzo lubię:
- czubricę czerwoną do dań z papryką, bakłażanem, cukinią, itp,
- czubricę zieloną do ziemniaków i pasty groszkowej na chleb,
- paprykę wędzoną (konkretnie Pimenton de la Vera kupuję w Carrefourze), Smoked Paprika with sweet red pepper & thyme (w Marks&Spencer) do dań paprykowych, meksykańskich,
- kminek w bigosie, kapuśniaku, fasolce po bretońsku, chlebie
- czosnek do spaghetti a la bolognese i wielu innych potrawach
- imbir do zupy dyniowej
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem do sałatek z oliwkami, brokułami

Re: Ulubione przyprawy

PostNapisane: 13 lis 2009, o 12:34
przez Filipbassman
Najwięcej używam pieprzu , prawie do każdego dania . Z innych przypraw to bazylia , oregano , ostra papryka ...

Re: Ulubione przyprawy

PostNapisane: 13 lis 2009, o 12:46
przez gzyra
Filipbassman napisał(a):Najwięcej używam pieprzu , prawie do każdego dania


Tak, u mnie to samo, często pieprzę. :--) Najlepiej by było mleć go przed dodaniem do potraw, ma więcej aromatu. Są takie słoiczki z pieprzem w całości i z młynkiem, ale nie do wszystkiego się to nadaje, bo się mieli na grubo. Fajne są mieszanki kolorowych pieprzy (pieprzów?), białego, czerwonego, czarnego. Czarny najlepszy moim zdaniem.

Re: Ulubione przyprawy

PostNapisane: 14 lis 2009, o 00:47
przez pawel
gzyra napisał(a):Ostatnio wzbogaciłem się o pieprz czosnkowy firmy Kamis. Bardzo dobra mieszanka, idealnie sprawdza się np. w pastach z tofu (przepis później).


Zaciekawiłeś mnie tą mieszanką. Nigdy jeszcze jej nie widziałem więc będę musiał spróbować. Akurat nada się do placków ziemniaczanych :)
A z przypraw to ja najczęściej stosuje czosnek granulowany i świeży oraz zioła prowansalskie. Dodaje ja właściwie do wszystkiego. no, poza ciastami ;p

Re: Ulubione przyprawy

PostNapisane: 14 lis 2009, o 16:08
przez gzyra
pawel napisał(a):najczęściej stosuje czosnek granulowany i świeży oraz zioła prowansalskie


Czosnek pod każdą postacią jest rewelacyjny. O ziołach prowansalskich miałem napisać, różnie to z nimi bywało. Miałem moment, że miałem wstręt i nie tykałem. Od pewnego czasu używam sporo. Są różne mieszanki, różny skład, lepsze, gorsze. Polecam te Kamisu, sprawdzone.

Re: Ulubione przyprawy

PostNapisane: 15 lis 2009, o 21:45
przez Natasha
U mnie to tak:
- czosnek granulowany (i zwykły też dosyć często)
- zioła prowansalskie
- mieszanka ziołowa do potraw wegetariańskich (mama przywiozła z Grecji)
- curry
- pieprz w takim słoiczku o którym wspomniał Darek
- sól oczywiście, ale nie za dużo
- przyprawa do piernika xD (do ciasta bananowego)
- bazylia
Chyba tyle.

Re: Ulubione przyprawy

PostNapisane: 18 lis 2009, o 21:37
przez gzyra
Wiem, że to wygląda jak reklama, ale naprawdę nie pracuję dla Kamisu. :--) Właśnie testuję kolejną ich mieszankę - "Czosnek kolorowy".

Czosnek i papryka, wchodzące w skład mieszanki, to typowe przyprawy kuchni hiszpańskiej, węgierskiej, greckiej i włoskiej. Dla wzbogacenia smaku Czosnek Kolorowy w swym składzie zawiera ponadto: natkę pietruszki i koperek.

Bardzo dobra rzecz. Robią też "Czosnek staropolski", ale tego nie używałem, bo bardzo ostrożnie podchodzę do majeranku. Z opisu:

W skład Czosnku Staropolskiego wchodzą typowe dla kuchni polskiej przyprawy: czosnek, majeranek, kminek, szczypiorek, koperek, kolendra i natka pietruszki.

Re: Ulubione przyprawy

PostNapisane: 18 lis 2009, o 21:56
przez pawel
gzyra napisał(a):Wiem, że to wygląda jak reklama, ale naprawdę nie pracuję dla Kamisu. :--)


Ale Kamis przecież robi najlepsze przyprawy na rynku. :)

Re: Ulubione przyprawy

PostNapisane: 24 lis 2009, o 23:30
przez AdamZ
A ja ostatnio kupiłem na dworcu w Katowicach przyprawy indyjskie : tandoori masala i garam masala. Dodałem ostatnio do pasty soczewicowej i bardzo dobra wyszła. Będę eksperymentował dalej. W ogóle byłem chyba z 5 razy w indyjskich restauracjach i bardzo mi wszystkie dania smakowały. Chociaż czasami baaardzo ostre.