Strona 1 z 1

Mleka - ryżowe, gryczane, owsiane

PostNapisane: 24 lis 2009, o 23:37
przez AdamZ
Przyznam że mam małe a wręcz prawie żadne doświadczenie z tymi mlekami. Kiedyś pamiętam że zamawiał je Czarek i mnie częstował tym proszkiem ale to było tak dawno że już kompletnie nie pamiętam które to było mleko i jak smakowało.

Jakie macie doświadczenia z tymi mlekami? Czy któreś jest zdecydowanie najlepsze w smaku ? A może któreś z nich lepiej nadaje się do konkretnych przyprawy? Poradźcie mlecznemu laikowi. Aha, odniesienie do mleka sojowego mile widziane.

Re: Mleka - ryżowe, gryczane, owsiane

PostNapisane: 25 lis 2009, o 22:02
przez pawel
Gryczanego chyba nie piłem ale ryżowe i owsiane owszem. Oba chyba smakują mi bardziej niż sojowe. Bardzo dobre mleko owsiano-sojowe można kupić u "chinczyka" na tyłach Hali Mirowskiej. (jest tam też tanie i dobre tofu). A ryżowe można zrobić samemu. Tutaj przepis: http://veganza-blog.blogspot.com/2008/1 ... ryowe.html
Do czego najlepiej dodać? Sam nie wiem... Wiem że m.in. z niego była zrobiona biała czekolada którą kiedyś udało mi się kupić w Berlinie.

Re: Mleka - ryżowe, gryczane, owsiane

PostNapisane: 29 gru 2009, o 22:27
przez gzyra
Piłem niedawno napój owsiany, bio, w kartonie 1l. Był specyficzny, przyprawiony kardamonem, cynamonem, owsa miał 11 proc. Żadna rewelacja, nie wart swojej ceny, czyli ok. 11 zł. Bez dodatku wapnia.

Re: Mleka - ryżowe, gryczane, owsiane

PostNapisane: 29 gru 2009, o 23:39
przez AdamZ
Ja jako że nikt nie za bardzo mi odpisywał postanowiłem przetestować sam i kupiłem przez internet:

1 x Mleko ryżowe 1L BIO () = 8,80zł
1 x Mleko gryczane instant 400g () = 11,70zł
1 x Mleko owsiane instant 400g () = 10,25zł
1 x Mleko orkiszowe 1L BIO () = 11,64zł
1 x Mleko jaglane 1L BIO () = 11,30zł
1 x Śmietana ryżowa do gotowania i pieczenia 200ml BIO () = 5,99zł

Będę opisywał jak co smakuje jak już czegoś spróbuję bo na razie wszystko stoi w szafkach.

Re: Mleka - ryżowe, gryczane, owsiane

PostNapisane: 23 sty 2010, o 17:31
przez gzyra
AdamZ napisał(a):Będę opisywał jak co smakuje jak już czegoś spróbuję bo na razie wszystko stoi w szafkach.


I co, nadal stoi w szafkach? Piłem ostatnio napój owsiany o smaku czekoladowym, bio, z kartonu 1l, wzbogacony wapniem, firmy Natumi. Smaczny, tzn. smakował jak napoje sojowe nie będące napojami sojowymi Alpro :--) Niestety cena absolutnie paranoiczna - ok. 15 zł.

Re: Mleka - ryżowe, gryczane, owsiane

PostNapisane: 26 sty 2010, o 06:41
przez xkidslovefruitx
AdamZ napisał(a):Przyznam że mam małe a wręcz prawie żadne doświadczenie z tymi mlekami. Kiedyś pamiętam że zamawiał je Czarek i mnie częstował tym proszkiem ale to było tak dawno że już kompletnie nie pamiętam które to było mleko i jak smakowało.

Jakie macie doświadczenia z tymi mlekami? Czy któreś jest zdecydowanie najlepsze w smaku ? A może któreś z nich lepiej nadaje się do konkretnych przyprawy? Poradźcie mlecznemu laikowi. Aha, odniesienie do mleka sojowego mile widziane.


chodzi o te mleka w proszku, tak?
Ja akurat wszystkie próbowałam więc mogę się wypowiedzieć..
owsiane, gryczane i ryżowe są chyba nieodróżnialne w smaku ale stanowczo lepsze niż sojowe. Ich wadą bądź zaletą w zależności od tego co chcesz robić jest to, że zawierają trochę błonnika. Jeśli dodasz do kawy to na dnie zrobi ci się trochę kaszki.. Ja kiedyś kawę z takim mlekiem podgrzałam ponownie i wtedy wyszła całkiem rzadka manna.. :) Aczkolwiek mi tam ta warstwa błonnika na dnie nie przeszkadza jakoś wyjątkowo..pamiętam, że za pierwszym razem byłam zaskoczona

Sojowe w proszku jest nawet spoko, ale za to Soja-plus jest wręcz ohydne..

bez błonnika jest kokosowe i kukurydziane w proszku, ale są też jakby rzadsze..

moim zdaniem mleka w proszku są rewelacyjne do pieczenia i gotowania..
Mogę na przykład dodać je do masła orzechowo-daktylowego, ze zwykłym "mokrym" mlekiem by nie wyszło...

W każdym razie te mleka to dobra opcja bo kosztują 10-11 zł za 400gram więc na kilka litrów starcza..

Re: Mleka - ryżowe, gryczane, owsiane

PostNapisane: 28 lut 2010, o 13:07
przez krzysztof
WITAM :o

W bardzo łatwy sposób można samemu wykonać mleka - ryżowe, gryczane, owsiane itp. itd. - jak to się mówi : " Praktyka czyni mistrza " :

Substytuty mleka zrobione z kiełków owsa oraz innego zboża i orzechów
http://www.surawka.republika.pl/O3.htm

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o

Re: Mleka - ryżowe, gryczane, owsiane

PostNapisane: 2 lis 2010, o 21:04
przez gzyra
Dziś piłem mleko owsiane firmy Oatly. Pakowane w litrowe kartony, wzbogacane m.in. wapniem (300mg w szklance) i witaminą D. Kupiłem je, uwaga, w Społem. Jeden z warszawskich sklepów na peryferiach. Cena: 7,40 za naturalne, czekoladowe nieco droższe. Bardzo smaczne.