Strona 2 z 2

Re: Wszechobecna żelatyna

PostNapisane: 12 mar 2010, o 22:31
przez gzyra
Przy okazji, świeżutki artykuł "Why your wine may not be vegetarian friendly", chociaż nie wnosi wiele nowego. Fragment:

Fining agents typically used in wineries include egg whites, egg proteins, or casein (milk proteins). So far, this is good news for lacto-ovo vegetarians, but not for strict vegans. However, common fining agents also include gelatin (produced from animal bones), isinglass (made from fish bladders), and chitin (lobster and crab shells). And, while it's illegal in both France and the United States, some wine producers will even use bull's blood to fine their wines.

Fortunately, there are alternatives to animal-based fining agents. The most popular are bentonite clay, diatomaceous earth, and carbon.

With all fining agents, though, only near-undetectable traces of the material remain in the finished wine.

In that sense, the process is incredibly efficient, so some vegetarians or vegans may choose to overlook the fining materials used. But, of course, many may disagree on philosophical or religious grounds.

For those who want to make sure that the wine they drink has not been fined with animal and/or dairy products, a simple Google search for "vegan wines" will turn up more than 8 million hits. The first dozen or so sites will provide a substantial, if incomplete, list of vegan wines from all over the world to choose from and to make reasonably informed choices. If you question the fining agents used in some of your favorite wines, do not hesitate to ask your wine merchant or contact the producers of those wines (many have contact information on their Web sites).

One last note: A wine that is labeled as "organic," or made from organic or biodynamic grapes is not necessarily vegan, and wines made from grapes grown employing less sustainable methods may very well meet the vegan standard.


Powtórzmy: w winie jako gotowym produkcie, składniki odzwierzęce mogą pojawiać się w ilościach śladowych, ledwie wykrywalnych. Mój weganizm nie ma podłoża religijnego, nie jestem też ingredientystą, więc wina są dla mnie w zasadzie akceptowalne. Byłoby dziwne, gdybym nie akceptował tylko win (większość jest o wegańskim składzie), a akceptował setki innych rzeczy, w których procesie produkcji używano substancji odzwierzęcych.

Re: Wszechobecna żelatyna

PostNapisane: 20 mar 2010, o 03:47
przez Hator
Jak dla mnie, to klarowanie alkoholi żelatyną i deklaracja, że nie zawierają one składników pochodzenia zwierzęcego to tak, jakby wygotować kości w zupie, wyjąć je przed podaniem i podać zupę jako wegańską, bo produkt końcowy nie zawiera mięsa... Poza tym, jeżeli mam wybór zapłacić producentowi, który wykorzystuje do produkcji składniki pochodzenia zwierzęcego, albo zapłacić komuś, kto tego nie robi, wybieram zdecydowanie tego drugiego. I- z całym szacunkiem - myślę, że kwestia religijności nie ma tu nic do rzeczy...

Re: Wszechobecna żelatyna

PostNapisane: 20 mar 2010, o 12:33
przez gzyra
Hator napisał(a):Jak dla mnie, to klarowanie alkoholi żelatyną i deklaracja, że nie zawierają one składników pochodzenia zwierzęcego to tak, jakby wygotować kości w zupie, wyjąć je przed podaniem i podać zupę jako wegańską, bo produkt końcowy nie zawiera mięsa...


No nie bardzo, bo w zupie byłby wywar z kości, a w winach nie ma właściwie składników odzwierzęcych. Rozumiem o co Ci chodzi, tylko ja mam problem z tym, co napisałem wcześniej - niezliczona ilość produktów z których korzystają weganie wiąże się na jakimś etapie procesu produkcji z wykorzystaniem czegoś odzwierzęcego, dlaczego skupiać się akurat na winie?.

Poza tym, jeżeli mam wybór zapłacić producentowi, który wykorzystuje do produkcji składniki pochodzenia zwierzęcego, albo zapłacić komuś, kto tego nie robi, wybieram zdecydowanie tego drugiego


Oczywiście, gdyby w Polsce był wybór, wybierałbym tylko wina certyfikowane jako wegańskie.

Re: Wszechobecna żelatyna

PostNapisane: 28 gru 2010, o 13:31
przez Agata Adelajda
Chyba najlepiej robić własne, jak ja i mój mąż.
Niestety w tym roku był taki nieurodzaj, że tylko kilka słoików dżemu zrobiłam.
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju wermuty, mam nadzieję, że nie zawierają cząstek zwierzęcych...
Zresztą i tak przy takiej wątrobie jak moja pijam co najwyżej kieliszek. :lol:

Re: Wszechobecna żelatyna

PostNapisane: 11 sty 2011, o 21:21
przez gzyra
W Marksie & Spencerze, przynajmniej w tym warszawskim w dawnych Domach Centrum, jest w tej chwili bardzo duży wybór win oznaczonych jako wegańskie. Wcześniej były tylko z oznaczeniem, że dobre dla wegetarian. Są wina białe, różowe, czerwone, mniej lub bardziej wytrawne, musujące... I z winnic z różnych krajów. Ceny naprawdę do przyjęcia.

Re: Wszechobecna żelatyna

PostNapisane: 5 cze 2011, o 16:41
przez krzysztof
WITAM :o

gzyra napisał(a):...podejrzliwość wymuszona jest praktykami przemysłu spożywczego i tym, że żyjemy w ramach całkiem niewegańskiej normy społecznej...


Są najróżniejsze technologie klarowania / filtrowania wina wszytko zależy od firmy - winiarni co wybierze , poniżej szereg namiarów na art.
http://en.mimi.hu/wine/fining.html
Przykładowa technologia z użyciem żelatyny
http://www.gelatin.co.za/fining.htm

Badanie analizujące powszechnie używane środki klarujące np.: żelatyna, kazeina , kazeinian potasu itp. i ich wpływ na kolor , związki fenolowe , cechy sensoryczne z
International Journal of Vine and Wine Sciences , 41(4):203-214, 2007.
Jak widać żelatyna i kazeina wypadają bardzo dobrze gdy chodzi o cechy sensoryczne wina itd.itp.
http://www.newworldwinemaker.com/articles/view?id=342
Przykłady używanych przez producentów różnych form żelatyny ( rożne nazwy produktów ) do filtrowania/klarowania wina
http://www.newworldwinemaker.com/articles/view?id=341
1.Cipeło-rozpuszalna żelatyna (Heat soluble gelatins ): Gelatine Extra N°1 (Laffort), Gelasil (AEB), ErbiGel- Flot (Erbslöh powdered gelatine for flotation), Gelafish (Erbslöh).,
2.Żelatyna w płynie ( Liquid żelatyna): Clargel (Enartis), Gecoll Supra (Laffort), Gelarom (Laffort), Gelsol (AEB), Gelita-Klar (Erbslöh), Erbigel Bio (100% żelatyny - Erbslöh)
3.Zimno -rozpuszczalna żelatyna ( Cold-soluble gelatins ): Gecoll (Laffort), Gelasil XL (AEB)


Lista wegańskich alkoholi ( Beer ,Wine ,Liquor )
Barnivore - Your vegan wine and beer guide
http://www.barnivore.com/


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o

Re: Wszechobecna żelatyna

PostNapisane: 16 lip 2011, o 03:47
przez bs111
Cieszę się, że jako niepijący nie mam takich problemów ;) A przetwory robię swoje.