gzyra napisał(a):Jakie jeszcze owoce sprawdzają się w koktajlach? Wiem, że banan, jagody... Robicie koktajle? Co dodajecie?
Ja dodaję jeszcze nektarynki, gruszki, albo maliny, a z takich niesezonowych koktajli to lubię np. egzotyczny: mango, banan, kiwi+ mleko sojowe. Do koktajli, w których dużą część stanowią owoce lekko mdłe, jak banan czy dojrzała gruszka warto dodać pomarańczę albo pół szklanki soku pomarańczowego, najlepiej tego z miąższem, albo wycisnąć trochę limonki.
Dodaję też zawsze łyżkę namoczonego siemienia lnianego albo oliwy z oliwek.
Pyszne jest też wegańskie mango lassi (dojrzałe mango, mleko sojowe, jogurt sojowy i jeśli jest pod ręką to kardamon)
Od koleżanek po lekturze "Rewolucji zielonych koktajli" podchwyciłam też koktajle z zielonych warzyw z owocami, proporcej 60:40 i vice versa. Można zblendować jarmuż, sałatę, szpinak albo fantastyczny seler naciowy, (którego sezon chyba właśnie dobiegł końca, sądząc po sklepowych półkach) + mieszankę owoców: pomarańcz, banan, ananas itd. Tu również warto dodać łyżkę oliwy żeby ułatwić wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, E, K, których pełno w zielonych warzywach.
A, jeszcze z takich orzeźwiających, letnich napitków fajnie jest zmieszać wyciśnięty sok z pomarańczy(robiony albo z kartonu) z delikatnie gazowaną wodą mineralną i świeżo startym imbirem. Cudownie daje po gardle