Przegryzki
Napisane: 10 lip 2010, o 16:23
A co z drobnymi przekąskami domowymi, niekoniecznie na słodko? Ja chętnie sięgam po prażone migdały w otoczce z przypraw. Migdały najpierw wrzucam do większego słoika, zraszam kilkoma łyżkami wody, a następnie solę i przyprawiam do smaku (papryka, pieprz ziołowy, czosnek, i in.). W dalszym etapie mocno wytrząsam migdały z przyprawami w słoiku i prażę w kombiwarze w 180 st. C przez 10-12 min. Woda odparowuje, a na uprażonych migdałach zostaje cienka skorupka z przypraw. Jeśli dodamy np. brązowego cukru, będzie to słodka skorupka. Podejrzewam, że w piekarniku na blasze lub w naczyniu żaroodpornym też można piec migdały, przy włączonym termoobiegu. Należy dostosować czas pieczenia do urządzenia oraz indywidualnych upodobań odnośnie stopnia uprażenia.