Strona 1 z 2

Przegryzki

PostNapisane: 10 lip 2010, o 16:23
przez Gabriela
A co z drobnymi przekąskami domowymi, niekoniecznie na słodko? Ja chętnie sięgam po prażone migdały w otoczce z przypraw. Migdały najpierw wrzucam do większego słoika, zraszam kilkoma łyżkami wody, a następnie solę i przyprawiam do smaku (papryka, pieprz ziołowy, czosnek, i in.). W dalszym etapie mocno wytrząsam migdały z przyprawami w słoiku i prażę w kombiwarze w 180 st. C przez 10-12 min. Woda odparowuje, a na uprażonych migdałach zostaje cienka skorupka z przypraw. Jeśli dodamy np. brązowego cukru, będzie to słodka skorupka. Podejrzewam, że w piekarniku na blasze lub w naczyniu żaroodpornym też można piec migdały, przy włączonym termoobiegu. Należy dostosować czas pieczenia do urządzenia oraz indywidualnych upodobań odnośnie stopnia uprażenia.

Re: Przegryzki

PostNapisane: 20 lis 2010, o 00:42
przez gzyra
Tanie i smaczne: paluszki z czosnkiem i ziołami.

Obrazek

Skład: mąka pszenna, tłuszcz roślinny, sól, czosnek, oregano, bazylia, cebula, drożdże, cukier, mączka słodowa jęczmienna, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu i amonu, aromat naturalny. Produkt może zawierać śladowe ilości maku i sezamu.

Re: Przegryzki

PostNapisane: 29 gru 2010, o 16:12
przez Agata Adelajda
Chrupię wafle ryżowe, podjadam musli i często sięgam po moje ukochane nerkowce. Fajne są też czipsy z buraczka/jabłka, ale lepiej robić samemu, bo są w małych opakowaniach i pierońsko drogie ;)

Re: Przegryzki

PostNapisane: 29 gru 2010, o 17:14
przez Gabriela
Wszystko to wygląda apetycznie. To prawda, że ceny gotowych przysmaków czasem są bardzo wygórowane, w porównaniu do kosztów składników wykorzystanych do ich produkcji, nawet biorąc pod uwagę kwestię BIO oraz Fair-Trade. Weźmy na przykład moje ulubione prażone orzeszki sojowe. Cena od kilku PLN za 60g. Dlatego kilka tygodni temu wzięłam się za własną produkcję tego smakołyku. Poniżej przepis, który jest moją adaptacją przepisu ze strony anglojęzycznej (po polsku nic nie znalazłam): http://www.ehow.com/how_2309937_roast-soybeans.html niestety, strona ta linkuje to nie-wegańskich artykułów.

A oto mój przepis:
- suchą soję umyć na sicie
- zalać dwukrotną objętością wody
- moczyć przez minimum 12h
- odcedzić na sicie
- wrzucić do słoika razem z ulubionymi przyprawami
- wytrząsać soję z dodatkami w słoiku
- rozłożyć jednowarstwowo na blasze lub w naczyniu żaroodpornym
- piec około 30 minut, w 175st.C, często mieszając, do momentu uzyskania pożądanego zrumienienia
- po ostygnięciu orzeszki natychmiast przełożyć do szczelnego pojemnika, by nie złapały wilgoci.

Smaczne solo, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jeśli orzeszki sojowe zawilgotnieją, robią się nieco gumowate, ale nadal mogą stanowić dodatek do kanapek lub dań.

Re: Przegryzki

PostNapisane: 29 gru 2010, o 20:57
przez AdamZ
Gabriela napisał(a): orzeszki sojowe


Z tego co rozumiem orzeszki sojowe to po prostu zwykła soja. Więc czemu mówi się na to orzeszki a nie po prostu prażona soja ?

Idę zrobić orzeszki dyniowe z domieszką orzeszków słonecznikowych.

Re: Przegryzki

PostNapisane: 22 lis 2013, o 15:16
przez zimatuztuz
Czesto mam te paluszki i sa przepyszne. Uwielbiam je do filmu, tylko małe sa te paczki;/

Re: Przegryzki

PostNapisane: 29 gru 2013, o 13:58
przez billoz
Osobiście uwielbiam prażynki ziemniaczane. Jeszcze z lat szkolnych mi zostało (sprzedawali w sklepie szkolnym :P).

Re: Przegryzki

PostNapisane: 29 sty 2014, o 09:26
przez Drameer
Te paluszki smakowicie wyglądają :) aż ochota się nabrała :)

Re: Przegryzki

PostNapisane: 2 lut 2014, o 21:44
przez grohelo0B
ja tych paluszków nigdy nie widziałam. nałogowo jednak przegryzam wafle ryżowe z solą morską

Re: Przegryzki

PostNapisane: 26 sie 2014, o 19:24
przez śliwka77
Tzw. carpaccio z buraka podane na rukoli
- buraki
- rukola
- czosnek
- cytryna
- tofu wędzone
- oliwa
- ocet balsamiczny/cytryny
- sól

Buraka obieram i kroję w cieniutkie plastry, marynuję przez noc w oliwie wymieszanej z czosnkiem, solą i octem (podobno najlepsze połączenie to 3 części oliwy na jedną octu). Rukolę układam na talerzu, na niej wędzone tofu i plastry buraka - wszystko polewam marynatą. Burak jest rewelacyjnie chrupki i miękki zarazem, z rukolą, tofu i sosem dają świetną kompozycję smaku.


pesto z pietruszki
- 4 pęczki natki pietruszki
- czosnek (3 ząbki, wg uznania)
- cytryna
- ewentualnie jakieś inne zioło (ja dodałam trochę cząbru)
- oliwa
- sól
- opcjonalnie płatki drożdżowe

Czosnek miksuję, dodaję natkę z cząbrem, oliwę, sok z cytryny (ja dałam z połówki), sól.
Świetne pesto na kanapki (z pomidorami rewelacyjne).