Strona 1 z 2

Wegańskie Święta... :)

PostNapisane: 17 gru 2010, o 22:25
przez Monika_D
Moi mili weganie!

Jako, że ja zaczynam dopiero się orientować w temacie, jestem świeżo upieczoną weganką, to zwracam się do Was z zapytaniem, jak wyglądają wasze święta od strony kulinarnej? Umiem ugotować bigos wegetariański, ale z wegańskimi daniami się nigdzie jeszcze nie spotkałam...

Czy możecie podać jakieś sprawdzone przez Was przepisy na dania świąteczne?

Gdzieś zobaczyłam określenie "Vegilia" :) Bardzo mi się ono spodobało, chciałabym obchodzić w tym roku taką Vegilię i może gdybym miała kilka dobrych potraw to łatwiej byłoby mi trafić do serca mojej mamy, która uważa, że całkiem zwariowałam że zostałam tą cała weganką... :)

Pozdrawiam serdecznie i czekam na jakieś sprawdzone przepisy ku mej inspiracji. :)

Re: Wegańskie Święta... :)

PostNapisane: 18 gru 2010, o 15:41
przez K.Biernacka
BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI - przepis mojej ciotki sprawdzony wielokrotnie

Barszcz:
10dkg grzybów
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
3 cebule
1kg buraków
butelka barszczu kiszonego
sól, pieprz 3-4 ząbki czosnku
mąka, olej do zasmażki

Grzyby zamoczyć na parę godzin, potem gotować do miękkości, odcedzić, wywar wlać do głównego garnka.
Jarzyny oprócz buraków obrać, pokroić, ugotować do miękkości która nada się do sałatki jarzynowej, odcedzić, wywar wlać do głównego garnka.
Buraki obrać, pokroić, ugotować, wywar wlać do głównego garnka.
Wszystkie 3 wywary podgrzać z naciętym czosnkiem, solą i pieprzem.
Zrobić zasmażkę, dodać do zupy, zagotować, wyłączyć.
Dolewać stopniowo barszcz kiszony aż do uzyskania żądanego smaku. Potem podgrzewając pamiętać, by nie zagotować, bo zupa może stracić smak. Jeśliby jednak straciła, wystarczy wrzucić do niej buraka, podgotować i smak odzyskany.

Uszka z kapustą i grzybami
2 cebule
grzyby gotowane (wykorzystane wcześniej do zrobienia wywaru do barszczu)
sól, pieprz
mąka i olej do ciasta
Ciasto do uszek zrobić tak jak ciasto na pierogi.
farsz:
2 cebule pokroić i przesmażyć do zeszklenia. Grzyby pokroić i przesmażyć do odparowania wody. Całość posolić i popieprzyć i farsz gotowy.Wkładamy go do rombów z ciasta, składamy po przekątnej, zlepiamy jak pierogi, sklejamy razem różki. Gotujemy.

Sałatka tradycyjna z majonezem wegański
składniki do sałatki, z których część mamy już z barszczu:
5-6 ziemniaków
1 duża marchew
½ dużej pietruszki
3-4 ogórki kiszone
½ jabłka kwaskowatego
2 puszki groszku

1. ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać i ugotować, po wystudzeniu pokroić w kostkę.
2. ogórki i jabłko pokroić w kostkę i dorzucić do w/w warzyw
3. dodać groszek
4. posolić i popieprzyć, dodać ok. ½ przyrządzonego majonezu.

składniki do majonezu:
1 szklanka mleka sojowego
1 szklanka oleju
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
kaszka kukurydziana błyskawiczna (koniecznie błyskawiczna – a więc zdatna do spożycia na surowo i wystarczająco rozdrobniona) do zagęszczenia.

Wszystkie składniki oprócz kaszki dać do średniego garnka i dokładnie zmiksować.Następnie dodawać po łyżce kaszki i miksować aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- - -

Trzeba by jeszcze wymyślić co zrobić z burakami z barszczu, żeby się nie zmarnowały.

Re: Wegańskie Święta... :)

PostNapisane: 20 gru 2010, o 15:37
przez Monika_D
Dzięki za ten przepis na majonez wegański! :)

Re: Wegańskie Święta... :)

PostNapisane: 27 gru 2010, o 17:27
przez Gabriela
Kapusta pod każdą postacią...mmm...także tą:

Wegańskie superpierożki

Farsz:
usmażona na złoto cebula
uduszona kapusta z grzybami
ugotowana fasola "Jaś", pognieciona
koncentrat pomidorowy do smaku
sól, pieprz, majeranek do smaku

- całość posiekać i zagnieść razem, można skorzystać z resztek ugotowanej do innych dań fasoli i kapusty oraz grzybów

Ciasto:
mąka pszenna
gorąca woda
łyżka oleju
szczypta soli

- zagnieść ciasto i dać mu "odpocząć" w lodówce przez 30min; następnie rozwałkować i z ciasta wyciąć koła np. szklanką, nadziać farszem i uformować pierogi, rzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować aż wypłyną (aż ciasto będzie miękkie). Lekko obgotowane można także zamrozić.

Smacznego!
Jestem nimi rozpuszczana przez ostatnie kilka dni, w dodatku sama ich nie gotuję :P

Re: Wegańskie Święta... :)

PostNapisane: 28 sie 2011, o 19:47
przez Smile
Wegańskie paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto:
pół paczki drożdzy
ok. 400ml mleka sojowego
ok. 1/2 szkl. gorącej wody
ok. 3/4 szkl. mąki pszennej
1 szkl mąki kukurydzianej (ja dałam trochę więcej)
płaska łyżeczka soli
0,5 szkl. oleju

Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
1/2 łubianki grzybów
3 średnie cebule
olej do smażenia
sól, pieprz
papryka (ja miałam słodką)
zioła (majeranek, oregano, cząber) lub pieprz ziołowy, ja dałam tylko majeranek i oregano

Wykonanie farszu:
Kiszoną kapustę ugotować do miękkości (ja gotowałam około godziny). Grzyby oczyścić i poszatkować. Cebulę podsmażyć, dodać grzyby, poddusić. Połączyć z kapustą, doprawić.
Ciasto:
Rozdrobnione drożdże zalać mlekiem zmieszanym z gorącą wodą. Dodać mąkę i sól, wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Dodać olej i znów wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20 minut i więcej). Potem rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm, kroić w dowolne kształty, nakładać farsz i zwijać. Ułożyć na blasze wysmarowanej olejem. Piec do zrumienienia 200*C, jakieś 15min.

Przepis z puszki --> http://puszka.pl/przepis/2138-drozdzowe ... ybami.html

Robiłam je kilka razy i za kazdym razem wychodzą pyszne :) Na zimno też dobrze smakują, resztę można zamrozić i odgrzewać w mikrofali. Mi wychodzi ponad 100 sztuk (ale robię dość małe).

Re: Wegańskie Święta... :)

PostNapisane: 27 sie 2013, o 19:19
przez kevin222
paszteciki są pyszne...zrobiłam wczoraj i na święta w tym roku to będzie moja potrawa obowiązkowa :D wiecej takich przepisów proszę ;)

Re: Wegańskie Święta... :)

PostNapisane: 28 sie 2013, o 06:34
przez krzysztof

Re: Wegańskie Święta... :)

PostNapisane: 1 wrz 2013, o 07:29
przez staszczyk
Super przepisy. Wczoraj zrobiłem żurek :) Wyszedł pyszny. Przepisy nie tylko na święta, można też wykorzystać je na co dzień :)

Re: Wegańskie Święta... :)

PostNapisane: 17 wrz 2013, o 19:49
przez kierniszona
Wiecie co? Przepisy co prawda są świąteczne, ale korzystam z nich też na codzień :)
Poza tym już sprzedają grzyby i będę suszyć, żeby mieć na te święta właśnie :)
Bez grzybów ani rusz :)

Re: Wegańskie Święta... :)

PostNapisane: 30 wrz 2013, o 22:07
przez ragerian87
zgadza się, są prze pyszne :)