Posty: 233
Dołączył(a): 8 lis 2010, o 08:31
Lokalizacja: Warszawa
Chleb własnej roboty
Składniki do kupienia w przeciętnym sklepie spożywczym - poza zakwasem, który trzeba gdzieś zdobyć lub zrobić wg odrębnego przepisu (poszukajcie w necie).
Przepis na chleb ( wychodzą 3 bochenki: 28 x 10 x 8 cm, po ok. 1 kg każdy):
1 kg + 1 szklanka mąki tortowej Szymanowskiej
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka ziaren dyni
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka otrębów pszennych
½ szklanki otrębów owsianych
1 szklanka płatków owsianych górskich
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
6 szklanek wody mineralnej gazowanej
Zakwas, ok. 1 szklanka (z poprzedniego pieczenia, trzymany w lodówce albo zrobić wg odrębnego przepisu, najlepiej dostać od kogoś )
Wszystko dokładnie wymieszać.
Ładować do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, na ok. 1/2 - 2/3 wysokości, 10 godzin odczekać aż urośnie.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 90 minut
SMACZNEGO !