Posty: 288
Dołączył(a): 14 lut 2010, o 11:36
Jogurt z nasion
WITAM
W bardzo prosty sposób można zrobić pożywny i smaczny jogurt z nasion .
Jogurt z nasion
1 filiżanka namoczonych nasion sezamu , słonecznika lub migdałów - oczywiście wodę po moczeniu wylewamy ( moczymy na ok.12 godzin ) ,
1 filiżanka rejuvelacu lub wody ,
1/2 łyżeczki niepasteryzowanego sosu sojowego lub niepasteryzowanego miso ( gdy nie używamy rejuvelacu )
Wykonanie :
Zmiksować nasiona na dużych obrotach miksera.Powoli wlać rejuvelac albo wodę i sos sojowy lub miso , a następnie miksować do uzyskania kremowej konsystencji( aby przyspieszyć fermentację można doda porcję wcześniej zrobionego jogurtu ).
Pozostawić w ciepłym miejscu i przykryć - nie zamykać szczelnie !!!
Pozostawić do fermentacji jogurt przez ok6-10 godzin do uzyskania pożądanej kwaśności.
Następnie schować do lodówki .
Jogurt z nasion jest jednym z najlepszych wstępnie przetrawionych białek i fermentów . Jest łatwo przyswajalny. Proces fermentacji ogranicza jełczenie oleju ( kwasów tłuszczowych ) w jogurcie z nasion .
Można tez zrobić jogurt owsiany
1 filiżanka grubych płatków owsianych lub całych ziaren grubo zmielonych
1 filiżanka rejuvelacu lub wody
1/2 łyżeczki niepasteryzowanego sosu sojowego lub niepasteryzowanego miso ( gdy nie używamy rejuvelacu )
Sposób przygotowania jak powyżej .
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
W bardzo prosty sposób można zrobić pożywny i smaczny jogurt z nasion .
Jogurt z nasion
1 filiżanka namoczonych nasion sezamu , słonecznika lub migdałów - oczywiście wodę po moczeniu wylewamy ( moczymy na ok.12 godzin ) ,
1 filiżanka rejuvelacu lub wody ,
1/2 łyżeczki niepasteryzowanego sosu sojowego lub niepasteryzowanego miso ( gdy nie używamy rejuvelacu )
Wykonanie :
Zmiksować nasiona na dużych obrotach miksera.Powoli wlać rejuvelac albo wodę i sos sojowy lub miso , a następnie miksować do uzyskania kremowej konsystencji( aby przyspieszyć fermentację można doda porcję wcześniej zrobionego jogurtu ).
Pozostawić w ciepłym miejscu i przykryć - nie zamykać szczelnie !!!
Pozostawić do fermentacji jogurt przez ok6-10 godzin do uzyskania pożądanej kwaśności.
Następnie schować do lodówki .
Jogurt z nasion jest jednym z najlepszych wstępnie przetrawionych białek i fermentów . Jest łatwo przyswajalny. Proces fermentacji ogranicza jełczenie oleju ( kwasów tłuszczowych ) w jogurcie z nasion .
Można tez zrobić jogurt owsiany
1 filiżanka grubych płatków owsianych lub całych ziaren grubo zmielonych
1 filiżanka rejuvelacu lub wody
1/2 łyżeczki niepasteryzowanego sosu sojowego lub niepasteryzowanego miso ( gdy nie używamy rejuvelacu )
Sposób przygotowania jak powyżej .
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY