Strona 1 z 1

Jogurt z nasion

PostNapisane: 25 mar 2011, o 20:04
przez krzysztof
WITAM :o

W bardzo prosty sposób można zrobić pożywny i smaczny jogurt z nasion .

Jogurt z nasion

1 filiżanka namoczonych nasion sezamu , słonecznika lub migdałów - oczywiście wodę po moczeniu wylewamy ( moczymy na ok.12 godzin ) ,
1 filiżanka rejuvelacu lub wody ,
1/2 łyżeczki niepasteryzowanego sosu sojowego lub niepasteryzowanego miso ( gdy nie używamy rejuvelacu )

Wykonanie :
Zmiksować nasiona na dużych obrotach miksera.Powoli wlać rejuvelac albo wodę i sos sojowy lub miso , a następnie miksować do uzyskania kremowej konsystencji( aby przyspieszyć fermentację można doda porcję wcześniej zrobionego jogurtu ).
Pozostawić w ciepłym miejscu i przykryć - nie zamykać szczelnie !!!
Pozostawić do fermentacji jogurt przez ok6-10 godzin do uzyskania pożądanej kwaśności.
Następnie schować do lodówki .

Jogurt z nasion jest jednym z najlepszych wstępnie przetrawionych białek i fermentów . Jest łatwo przyswajalny. Proces fermentacji ogranicza jełczenie oleju ( kwasów tłuszczowych ) w jogurcie z nasion .

Można tez zrobić jogurt owsiany
1 filiżanka grubych płatków owsianych lub całych ziaren grubo zmielonych
1 filiżanka rejuvelacu lub wody
1/2 łyżeczki niepasteryzowanego sosu sojowego lub niepasteryzowanego miso ( gdy nie używamy rejuvelacu )
Sposób przygotowania jak powyżej .


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o

Re: Jogurt z nasion

PostNapisane: 7 kwi 2011, o 12:34
przez arturfilip12
Lepszy jogurt wychodzi po dodaniu do zmiksowanych nasion (migdałów lub sezamu) probiotyku, np. Regulan [ http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=31 ]ewentualnie soku z kiszonej kapusty lub ogóra, ale już nie wychodzi takie 'jogurtowe' (rzadsze i kwaśne :| ).

Swoją drogą, znacie jakieś wegańskie probiotyki?

Re: Jogurt z nasion

PostNapisane: 24 sie 2011, o 10:15
przez krzysztof
WITAJ :o

Wegański probiotyk ?
Sok z kiszonej kapusty ( bakterie probiotyczne ) ew.sok spod kiszonych ogórków - oczywiście mam na myśli kapustę kiszoną ( ew. inne kiszonki ) domowym sposobem lub z sprawdzonego źródła a nie to "coś " patetyzowane sprzedawane w marketach lub innych sklepach pod nazwą handlową "kiszona kapusta " itp. gdzie bakterie zostały wybite .

Dodatkowo można samemu zrobić Rejuvelac- tradycyjny napój pochodzącym z krajów bałtyckich - prosto i łatwo .
Każda porcja napoju zawiera kilka bilionów dobroczynnych bakterii i oczywiście wile innych właściwość.

POZDARWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o