Sałatkowo
Napisane: 18 kwi 2009, o 21:34
Proponuję w tym wątku pisać o mniej lub bardziej spontanicznie tworzonych przez Was sałatkach. Ja miewam sałatkowe wizje. Kolejne warzywa pojawiają się w mojej głowie obok siebie, komponują się razem w mojej wyobraźni i scalają sosem.
Dziś przyszła chwila, w której przywędrowało do mnie awokado i od słowa do słowa, czy raczej od obrazu do obrazu, dołączyły do niego inne warzywa i byłam zmuszona udać się do sklepu i przyrządzić sałatkę, która zakwitła w mej głowie:
Składniki:
1 awokado
2 ogórki kiszone albo małosolne
2 pomidory (na razie niestety niegruntowe)
4 ziemniaki młode nieobierane, jedynie umyte
sos:
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki oleju (dałam co miałam, można dać co kto ma i lubi)
1 łyżeczka musztardy
sól
Przyrządzenie:
Składniki sałatki pokroić w kostkę drobniejszą lub grubszą, jak kto lubi. ja zazwyczaj kroję drobniej ogórki, a grubiej pomidory, ziemniaki przed pokrojeniem ugotować. Połączyć z dobrze rozbełtanym sosem. Jeść jeszcze na ciepło (gdy ziemniaki dorzucone zaraz po ugotowaniu) albo na zimno.
Smacznego!
Dziś przyszła chwila, w której przywędrowało do mnie awokado i od słowa do słowa, czy raczej od obrazu do obrazu, dołączyły do niego inne warzywa i byłam zmuszona udać się do sklepu i przyrządzić sałatkę, która zakwitła w mej głowie:
Składniki:
1 awokado
2 ogórki kiszone albo małosolne
2 pomidory (na razie niestety niegruntowe)
4 ziemniaki młode nieobierane, jedynie umyte
sos:
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki oleju (dałam co miałam, można dać co kto ma i lubi)
1 łyżeczka musztardy
sól
Przyrządzenie:
Składniki sałatki pokroić w kostkę drobniejszą lub grubszą, jak kto lubi. ja zazwyczaj kroję drobniej ogórki, a grubiej pomidory, ziemniaki przed pokrojeniem ugotować. Połączyć z dobrze rozbełtanym sosem. Jeść jeszcze na ciepło (gdy ziemniaki dorzucone zaraz po ugotowaniu) albo na zimno.
Smacznego!