Strona 1 z 2

Makarony

PostNapisane: 2 maja 2009, o 18:39
przez K.Biernacka
Makaron spaghetti z sosem brokułowo-pomidorowym

Składniki:
Opakowanie mrożonych brokułów albo 1 średni brokuł
Pół puszki pomidorów krojonych
Łyżka nasion słonecznika
Olej, sok z cytryny, cukier, czosnek, bazylia, pieprz, sól
Makaron spaghetti najchętniej razowy

Przyrządzenie:
Równolegle, choć w osobnych garnkach ugotować makaron al dente i brokuły do miękkości w osolonej wodzie. Brokuły odcedzić, część wody z ich gotowania zachować do robienia sosu.
Brokuły ugotowane podlać w garnku wodą z ich gotowania, rozgnieść widelcem. Do otrzymanej papki, którą podgrzewamy na małym ogniu wrzucić nasiona słonecznika, ok. 1 łyżkę soku z cytryny, niecałą łyżeczkę cukru, 2 rozdrobnione ząbki czosnku, szczyptę lub dwie pieprzu, 2-3 łyżki oleju, łyżkę bazylii suszonej lub parę listków świeżej, posmakować i w razie konieczności dosolić. Na ugotowany makaron nałożyć sos, zaś na sos położyć 1-2 łyżki pomidorów.

Ładnie wygląda i dobrze smakuje:) (przynajmniej mnie smakowało :) )

Re: Makarony

PostNapisane: 3 maja 2009, o 05:55
przez imbir
spaghetti bez nazwy ;)
makaron spaghetti, 20-30 dkg pieczarek, 2 cebule, cukinia, brokuł, pomidory (albo z puszki albo sparzone, obrane, pokrojone), trochę oleju do duszenia
wykonanie sosu: pieczarki, cebulę, cukinie kroimy w kostkę i podduszamy po kolei na dużej patelni, brokuła wrzucamy na 5 min. do wrzątku, wyjmujemy, czekamy chwilę aż przestygnie, dzielimy na różyczki i dodajemy do reszty warzyw, po chwili jeszcze pomidory, przyprawiamy jak kto lubi - ja uwielbiam świeżą bazylię :mrgreen:
czas: jakieś 40 min. przy średniej wprawie w krojeniu :D

Re: Makarony

PostNapisane: 21 lip 2009, o 22:34
przez K.Biernacka
spaghetti z sosem paprykowo-cukiniowym z czubricą

Składniki:
sos na 3-4 porcje:
1 1/2 drobno pokrojonej cebuli
1 wąska żółta papryka drobno pokrojona
1/2 małej cukinii pokrojonej drobno
3-4 pomidory pokrojone drobno

powyższe składniki ugotować w małej ilości wody na patelni (kolejność dokładania na patelnię taka jak wymieniona powyżej)
dodając:
parę szczypt czubricy
łyżeczkę suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
sól,
2-3 łyżki oliwy
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
na koniec - 2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku i zielonej pietruszki

do tego makaron spaghetti, najlepiej razowy np. lubella

Na ugotowaną porcję makaronu nałożyć 1-2 chochle sosu. Zmieszać i zjeść (ze smakiem). Czubrica to moje niedawne odkrycie, polecone przez koleżankę. Pycha, jeśli ktoś lubi ostre smaki! :D

Re: Makarony

PostNapisane: 27 paź 2009, o 19:24
przez K.Biernacka
makaron z sosem brukselkowo-porowym

składniki:
garść brukselek
1 średni por
łyżka miękkiego tofu (ja lubię Orico sałatkowe)
łyżeczka przecieru pomidorowego
olej
czubrica czerwona
suszone pomidory z czosnkiem
makaron - np. nitki

przepis:
brukselki ugotować w osolonej wodzie
w wodzie po brukselkach ugotować makaron (tryb oszczędnościowy)
pora pokroić na krążki i (przepraszam) udusić w małej ilości wody przyprawiając od samego początku czubricą i suszonymi pomidorami z czosnkiem
do pora dodać ugotowaną brukselkę
dorzucić tofu i przecier pomidorowy, łyżkę lub dwie oleju
rozprowadzić łyżką coby powstało sosowisko
podawać z ugotowanym uprzednio makaronem

uwaga: uważać z czubricą, bo łatwo przeholować

smacznego!

Re: Makarony

PostNapisane: 3 kwi 2010, o 11:11
przez Gabriela
Makaron z fasolą lub groszkiem

* dowolny makaron, najlepiej z mąki z pszenicy durum lub razowej
* koncentrat pomidorowy
* puszka groszku lub dowolnej fasoli
* olej, sól, pieprz, bazylia, czosnek, curry, chili ...
* cebula, marchewka, pieczarki, pomidory,...

Najpierw przygotować sos. Posiekaną cebulę i marchewkę podsmażyć na oleju na patelni, aż cebula zarumieni się, a marchewka zmięknie. Dodać przyprawy i pozostałe, pokrojone w kostkę warzywa. Na samym końcu dodać pomidory i koncentrat pomidorowy (kwas hamuje proces rozpadu skrobi) oraz strączkowe z puszki (żeby nie rozgotowały się). Dusić mieszając jeszcze kilka minut. W międzyczasie makaron ugotować "al dente" w osolonej wodzie, wg przepisu podanego na opakowaniu. Przelać krótko zimną wodą, co wypłucze nadmiar glutenu oraz ujędrni makaron. Podawać z gorącym sosem. Czas przygotowania: około 20 min.

Re: Makarony

PostNapisane: 4 lis 2010, o 13:53
przez K.Biernacka
New York Times: Recipies for Health - Middle Eastern Lentils With Pasta
Obrazek

spaghetti z zieloną soczewicą, cebulą, papryką, czosnkiem, kuminem i kolendrą, przepis pod linkiem.

Re: Makarony

PostNapisane: 9 sty 2012, o 19:58
przez K.Biernacka
spaghetti z papryką czerwoną i pietruszką zieloną

Zmęczyły mnie trochę sosy pomidorowe. Choć uwielbiam, przerwę zrobić trzeba. Zatem ugotowałam spaghetti, a do niego następujący nasad warzywny:

pół cebuli posiekanej
pół czerwonej papryki pociętej w romby (jak kto ma więcej czasu, to może i w kwadraty)
2 łyżki kukurydzy z puszki
mały pęczek natki pietruszki posiekany
parę suszonych pomidorów pokrojonych

olej
sos sojowy
przyprawa Kamis z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku

Obrazek

Cebulę, paprykę i suszone pomidory udusić na patelni w małej ilości wody. Następnie wodę odlać, dorzucić pozostałe składniki, łyżkę sosu sojowego, łyżkę oleju, łyżkę przyprawy Kamis, zamieszać, przytrzymać chwilę na patelni do podgrzania składników i wysadzić na oczekujące już na dużym talerzu zwoje ugotowanego uprzednio al dente spaghetti. Smacznego.

Re: Makarony

PostNapisane: 10 sty 2012, o 19:59
przez xkidslovefruitx
Moja mama robiąc taką potrawę na szybko gotuje spaghetti, dusi mrożonkę warzywną "chińską" i podaje to z makaronem posypując prażonym słonecznikiem. Nie jest to może jakieś mistrzostwo świata ale szybkie i całkiem spoko.

Re: Makarony

PostNapisane: 26 sty 2012, o 21:57
przez pisii35
a ja polecam makaron ze szpinakiem i dużo ilością czosnku. proste a jakie smaczne! Właśnie dziś się tym zajadałam!Mniam!

Re: Makarony

PostNapisane: 8 wrz 2013, o 22:16
przez taneczna
Makaron ze szpinakiem i czosnkiem to poezja :)