Makarony
Napisane: 2 maja 2009, o 18:39
Makaron spaghetti z sosem brokułowo-pomidorowym
Składniki:
Opakowanie mrożonych brokułów albo 1 średni brokuł
Pół puszki pomidorów krojonych
Łyżka nasion słonecznika
Olej, sok z cytryny, cukier, czosnek, bazylia, pieprz, sól
Makaron spaghetti najchętniej razowy
Przyrządzenie:
Równolegle, choć w osobnych garnkach ugotować makaron al dente i brokuły do miękkości w osolonej wodzie. Brokuły odcedzić, część wody z ich gotowania zachować do robienia sosu.
Brokuły ugotowane podlać w garnku wodą z ich gotowania, rozgnieść widelcem. Do otrzymanej papki, którą podgrzewamy na małym ogniu wrzucić nasiona słonecznika, ok. 1 łyżkę soku z cytryny, niecałą łyżeczkę cukru, 2 rozdrobnione ząbki czosnku, szczyptę lub dwie pieprzu, 2-3 łyżki oleju, łyżkę bazylii suszonej lub parę listków świeżej, posmakować i w razie konieczności dosolić. Na ugotowany makaron nałożyć sos, zaś na sos położyć 1-2 łyżki pomidorów.
Ładnie wygląda i dobrze smakuje:) (przynajmniej mnie smakowało )
Składniki:
Opakowanie mrożonych brokułów albo 1 średni brokuł
Pół puszki pomidorów krojonych
Łyżka nasion słonecznika
Olej, sok z cytryny, cukier, czosnek, bazylia, pieprz, sól
Makaron spaghetti najchętniej razowy
Przyrządzenie:
Równolegle, choć w osobnych garnkach ugotować makaron al dente i brokuły do miękkości w osolonej wodzie. Brokuły odcedzić, część wody z ich gotowania zachować do robienia sosu.
Brokuły ugotowane podlać w garnku wodą z ich gotowania, rozgnieść widelcem. Do otrzymanej papki, którą podgrzewamy na małym ogniu wrzucić nasiona słonecznika, ok. 1 łyżkę soku z cytryny, niecałą łyżeczkę cukru, 2 rozdrobnione ząbki czosnku, szczyptę lub dwie pieprzu, 2-3 łyżki oleju, łyżkę bazylii suszonej lub parę listków świeżej, posmakować i w razie konieczności dosolić. Na ugotowany makaron nałożyć sos, zaś na sos położyć 1-2 łyżki pomidorów.
Ładnie wygląda i dobrze smakuje:) (przynajmniej mnie smakowało )