xkidslovefruitx napisał(a):Chyba proporcje nie do końca są istotne - ma być konsystencja śmietany.
Dobrze rozgrzej patelnię i pamiętaj, że pierwszy i tak zawsze nie wychodzi, dopiero od drugiego są spoko.
Bez ziemniaczanej też wychodzą ok, nigdy nie dodawałam jej do ciasta naleśnikowego.
No i zawsze może być problem patelni, a nie ciasta.
Mądrze gadasz! Proporcje nie są najważniejsze, naleśniki wykazują sporą tolerancję na ich zmianę. Podałem Kaśce jedne z proporcji, które były przetestowane, na jej wyraźne żądanie, bo marudzi, że musi mieć precyzyjnie podane. Ale to się tak nie da z miareczką, to śtuka jest.
Pierwszy naleśnik faktycznie często wychodzi koślawy, czasem więcej pierwszych wychodzi podobnie, nie przejmować się, robić następne. Patelnia - znów pełna zgoda, bardzo ważne urządzenie. W tym roku dostałem specjalną do robienia naleśników, taką z niskim rantem, czy jak się to zwie. Teflon.
Wiecie, jaka jest ciekawostka? W statystykach forum w tabelce "Najczęściej występujące zapytania (frazy) w wejściach z wyszukiwarek", czyli czego szukając ludzie trafiają na nasze forum, frazy "naleśniki bez mleka", "nalesniki bez mleka", "jak zrobić naleśniki", "przepis na naleśniki bez mleka", "jak zrobic nalesniki", "jak zrobić naleśniki bez mleka" i "naleśniki bez mleka przepis" biją na głowie wszystkie inne wyszukiwania. :--) Jesteśmy więc znanymi specami od naleśników. Żeby było ciekawiej, trafiali do nas również ludzie, którzy szukali frazy "naleśniki bez mąki".