Strona 1 z 2

Tofurnik [przepis]

PostNapisane: 19 sty 2009, o 21:02
przez gzyra
Tofurnik jest absolutnie dobry, wegański i ciężko go chyba schrzanić. :-) Robi się w miarę szybko, je też.

Składniki:

  • 60 dag tofu (ja użyłem naturalne tofu firmy Polsoja)
  • szklanka ugotowanej kaszy manny
  • 2 banany
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • cukier wedle uznania
  • posypka czekoladowa lub polewa czekoladowa lub budyń czekoladowy na górę tofurnika
  • opcja: wiórki kokosowe
  • opcja: gotowe ciastka jako spód
  • rodzynki
  • ewentualnie: orzechy, suszone morele itp.

Zmiksować tofu z bananami i ugotowaną kaszą. Posmarować formę odrobiną oleju, żeby tofurnik się nie przykleił na amen. Spód formy wyłożyć gotowymi ciastkami (jeśli ktoś ma obczajone wegańskie ciacha, ja mam). Do zmiksowanej masy dodać rodzynki, orzechy, suszone morele i ręcznie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st. C. Przygotować polewę lub budyń i nałożyć na lekko ostudzony po wyjęciu z piekarnika tofurnik. Posypać wiórkami. Nie rzucać się na tofurnik, żeby sobie nie poparzyć paszczy, poczekać. Drugiego dnia na zimno też jest dobry.

Uwaga: w sklepach są gotowe polewy czekoladowe różnych firm, np. tej. Nie są to polewy w proszku, a w postaci gotowej, ale utwardzonej polewy. Jest twarda, bo zawiera tłuszcz palmowy. Wrzuca się kawał polewy razem z torebką do gorącej wody i za chwilę mamy płynną słodką maź do polewania.

Nie pytać mnie, czy tofurnik działa korzystnie na zdrowie, bo mnie to nie interesuje. :-) Działa korzystnie na samopoczucie. Smacznego.

Re: Tofurnik [przepis]

PostNapisane: 20 sty 2009, o 08:23
przez martami
no to trzeba będzie spróbować :)
może rzeczywiście zrobić wątek z przepisami?

Re: Tofurnik [przepis]

PostNapisane: 21 sty 2009, o 14:02
przez K.Biernacka
gzyra napisał(a):Składniki:
  • opcja: gotowe ciastka jako spód
Zmiksować tofu z bananami i ugotowaną kaszą. Posmarować formę odrobiną oleju, żeby tofurnik się nie przykleił na amen. Spód formy wyłożyć gotowymi ciastkami (jeśli ktoś ma obczajone wegańskie ciacha, ja mam)


To jak to jest z tym spodem? Skoro piszesz, że gotowe ciastka na spód są opcją, to znaczy, że można tofurnika upiec bez tego spodu?
Możesz powiedzieć co to za wegańskie ciastka?

Re: Tofurnik [przepis]

PostNapisane: 21 sty 2009, o 16:27
przez gzyra
K.Biernacka napisał(a):To jak to jest z tym spodem? (...) można tofurnika upiec bez tego spodu?


Można tofurnika upiec bez spodu. Można też wyścielić wyściółką: sezamem, płatkami owsianymi. A dla hardcore'owców: zrobić spód z kruchego ciasta.

Możesz powiedzieć co to za wegańskie ciastka?


A np. te z Marks & Spencer'a (nie mylić z Marks & Engels) Akurat na stronce nie ma chyba tych, które ja kupuję, ale w Wawie w sklepach jest kilka rodzajów wegańskich. I nawet nie są drogie. I mają wybór kaw i herbat fair trade. Niestety M&S jest tylko w Wawie i w Koszalinie (nie mylić z koszenilą). Ale proszę nie lamentować siostry i bracia, zakładajcie binokle i czytajcie etykiety, coś tam zawsze da się znaleźć pośród sklepowego szajsu. Np. są takie tureckie ciacha jak te i inne podobne z tej firmy, normalnie w spożywczakach. Albo może spójrzcie na ten spis, m.in słynne za słodkie Złotokłose...

Re: Tofurnik [przepis]

PostNapisane: 21 sty 2009, o 20:29
przez Alispo
Robiłam kiedyś to cudo(albo prawie identyczne),całkiem dobry,chociaż najbardziej i tak lubię razowca na bananach /z Puszki/

Re: Tofurnik [przepis]

PostNapisane: 21 sty 2009, o 22:02
przez gzyra
Alispo napisał(a):Robiłam kiedyś to cudo(albo prawie identyczne),całkiem dobry,chociaż najbardziej i tak lubię razowca na bananach /z Puszki/


Przepis na tofurnik pochodzi z książki "Kuchnia wegańska", wydanej przez Wegetariański Świat. Ja go zmodyfikowałem i jeszcze będę go zmieniał, np. mam wrażenie, że można dodać więcej tofu i będzie lepszy. A bananowiec to klasyka, robiłem wiele razy.

Re: Tofurnik [przepis]

PostNapisane: 13 lut 2009, o 01:19
przez CJ Warlock
Dzięki za przepis! :) Rewelacja. Zawsze chciałem zrobić wegański sernik i się zastanawiałem, jak.

Re: Tofurnik [przepis]

PostNapisane: 10 maja 2009, o 15:20
przez Husky
jesteście pewni że tego nie da się schrzanić?? postaram się to wypróbować bo akurat mam tofu i banany, co mają leżeć odłogiem w spiżarni...

Re: Tofurnik [przepis]

PostNapisane: 30 paź 2010, o 22:25
przez K.Biernacka
gzyra napisał(a):Uwaga: w sklepach są gotowe polewy czekoladowe różnych firm, np. tej. Nie są to polewy w proszku, a w postaci gotowej, ale utwardzonej polewy. Jest twarda, bo zawiera tłuszcz palmowy. Wrzuca się kawał polewy razem z torebką do gorącej wody i za chwilę mamy płynną słodką maź do polewania.


Olej palmowy nie jest chyba dobrym rozwiązaniem, a czekoladę lepiej brać ze źródeł fair-trade'owych.

Jak zrobić polewę czekoladową uwzględniającą te dwie sprawy?

Re: Tofurnik [przepis]

PostNapisane: 30 paź 2010, o 22:32
przez gzyra
Kakao - zgoda. Olej palmowy - nasycony jegomość, ale ja go zjadam od czasu do czasu, bo jak wspomniałem pod przepisem, bardziej mnie interesuje tofurnik niż zdrowie w tym przypadku. Jak zrobić inaczej polewę? No każdy tłuszcz, który ma po wystygnięciu się zestalać, będzie nasycony. Mylę się? Podobnie byłoby np. z kokosowym.