Bar pod gzyrą (stolik 3) - Pagórki z bulguru i pora
Bulgur jest kaszą z pszenicy. Nie znajdziecie go jeszcze w spożywczym na rogu, ale przy odrobinie uporu możecie go w Polsce kupić, np. w sklepach prowadzonych przez Arabów lub... w Marksie i Engelsie. W tym warszawskim w Złotych Tarasach jest bulgur pełnoziarnisty bio, pakowany w torebkach po 500 g. Cena do przyjęcia, chyba ok. 5 zł.
Pagórki z bulguru i pora
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Bulgur zalać w garnku wrzątkiem, posolić do smaku. Gotować na wolnym ogniu do momentu, kiedy bulgur nie "wypije" wody. Odstawić z ognia, przykryć, opatulić ścierką (nie do podłogi), żeby sobie w cieple dochodził. Pora pokroić bardzo drobno, wrzucić na patelnię, posolić, podlać olejem i troszkę wodą. Pomęczyć go aż zmięknie. Ugotowany bulgur dołożyć do pora na patelni, zamieszać i zarumienić. Dodać drobno pokrojone migdały. Pod koniec dodać przyprawy, które lubicie w połączeniu z porem. Jest spora dowolność. Odstawić z ognia i przełożyć do małych miseczek, ubić, wyrównać górną powierzchnię. Zrobić z bulguru klasyczne babki, jak w piaskownicy, tyle że w żaroodpornym naczyniu. Zapiekać w 200 st. C do zarumienienia.
Jak ktoś ma pomysł na sos do pagórków, niech wrzuca.
Pagórki z bulguru i pora
Składniki:
- 250 g bulguru
- jeden średni por
- migdały ew. inne orzechy
- olej rzepakowy
- przyprawy
Sposób przyrządzenia:
Bulgur zalać w garnku wrzątkiem, posolić do smaku. Gotować na wolnym ogniu do momentu, kiedy bulgur nie "wypije" wody. Odstawić z ognia, przykryć, opatulić ścierką (nie do podłogi), żeby sobie w cieple dochodził. Pora pokroić bardzo drobno, wrzucić na patelnię, posolić, podlać olejem i troszkę wodą. Pomęczyć go aż zmięknie. Ugotowany bulgur dołożyć do pora na patelni, zamieszać i zarumienić. Dodać drobno pokrojone migdały. Pod koniec dodać przyprawy, które lubicie w połączeniu z porem. Jest spora dowolność. Odstawić z ognia i przełożyć do małych miseczek, ubić, wyrównać górną powierzchnię. Zrobić z bulguru klasyczne babki, jak w piaskownicy, tyle że w żaroodpornym naczyniu. Zapiekać w 200 st. C do zarumienienia.
Jak ktoś ma pomysł na sos do pagórków, niech wrzuca.