Posty: 1374
Dołączył(a): 3 wrz 2008, o 13:10
Lokalizacja: Kraków
Coś na chleb
Są naturalnie gotowce:
- tofu w wersji łagodnej, marynowanej czy wędzonej (pierwszy przypomina twarożek, ostatni jest zbliżony do smaku koziego sera)
- pasztety sojowe, z roślin strączkowych o różnych smakach (ostre, łagodne, ze śliwką, z koperkiem, z pieczarkami)
- wędliny sojowe
- dżemy
- margaryny wegańskie (te dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, gdyż zwykłe mają najczęściej dodaną witaminę D3, która nie jest wegańska)
- pomidory, ogórki, papryki itp.
Oraz własnoręcznie przygotowane pasztety, czy pasty do smarowania.
szybka pasta z groszku
puszka groszku,
3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
4 łyżki oleju
garść pociętej natki pietruszki
łyżeczka przecieru pomidorowego
łyżeczka musztardy
ok.1/4 szklanki przegotowanej wody
2 łyżeczki czubricy zielonej, sól do smaku
składniki zmiksować i gotowe. Smacznego!