Posty: 1374
Dołączył(a): 3 wrz 2008, o 13:10
Lokalizacja: Kraków
Dynia z patelni
Zostało mi trochę surowej dyni, bo nie wykorzystałam całości do zrobieniu dyniowej zupy-krem. Postanowiłam zrobić z niej danie.
dynia z patelni
składniki:
kawałek dyni
olej
papryka wędzona
tymianek
sól
natka pietruszki
przygotowanie:
Dynię pokroić w plastry około 1cm grubości. Szerokość i wielkość plastrów wedle uznania, jednak lepsze nie dłuższe niż kciuk i szerokie na dwa, bo dynia jest delikatna i łatwo może się złamać przy obracaniu na patelni. Rozgrzać patelnię, nalać na nią trochę wrzątku tak, żeby położone na patelni plastry mogły się zmoczyć, ale by nie były zakryte wodą. Położyć plastry dyni, posolić, posypać tymiankiem i wędzoną papryką (jak kto ma, może użyć przyprawy Smoked Paprika with sweet red pepper & thyme; nabyłam ją w Marks&Spencer w Warszawie z polecenia smakosza gzyry). Podusić dosłownie 5 minut, dodać łyżkę oleju, obrócić plastry i jeszcze kolejne pięć minut po przykryciem, sprawdzić widelcem czy miękkie i podawać na gorąco, posypane pociętą natką pietruszki.
Do dania z dyni pasowała mi surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną papryką, pomidorem, ziarnem słonecznika i czarnymi oliwkami w sosie a la vinegret.
Smacznego.
dynia z patelni
składniki:
kawałek dyni
olej
papryka wędzona
tymianek
sól
natka pietruszki
przygotowanie:
Dynię pokroić w plastry około 1cm grubości. Szerokość i wielkość plastrów wedle uznania, jednak lepsze nie dłuższe niż kciuk i szerokie na dwa, bo dynia jest delikatna i łatwo może się złamać przy obracaniu na patelni. Rozgrzać patelnię, nalać na nią trochę wrzątku tak, żeby położone na patelni plastry mogły się zmoczyć, ale by nie były zakryte wodą. Położyć plastry dyni, posolić, posypać tymiankiem i wędzoną papryką (jak kto ma, może użyć przyprawy Smoked Paprika with sweet red pepper & thyme; nabyłam ją w Marks&Spencer w Warszawie z polecenia smakosza gzyry). Podusić dosłownie 5 minut, dodać łyżkę oleju, obrócić plastry i jeszcze kolejne pięć minut po przykryciem, sprawdzić widelcem czy miękkie i podawać na gorąco, posypane pociętą natką pietruszki.
Do dania z dyni pasowała mi surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną papryką, pomidorem, ziarnem słonecznika i czarnymi oliwkami w sosie a la vinegret.
Smacznego.