Posty: 1374
Dołączył(a): 3 wrz 2008, o 13:10
Lokalizacja: Kraków
Wegański majonez
Oryginalny przepis znalazłam tu: "soyonese" Moim udoskonaleniem jest kaszka kukurydziana błyskawiczna.
A oto przepis na majonez wegański domowy w pełnej krasie:
składniki:
1 szklanka mleka sojowego naturalnego
1 szklanka oleju
1 łyżka musztardy
1-1.5 łyżki octu lub soku z cytryny
1-3 łyżek kaszki kukurydzianej błyskawicznej
sól, pieprz do smaku
przygotowanie:
do mleka sojowego dodać musztardę, sól, pieprz i ocet i dłuższą chwilę miksować blenderem, aby uzyskać spieniony roztwór
cały czas miksując dolewać olej
na koniec dodać łyżkę kaszki, zmiksować
jeśli majonez jest za rzadki, dodać kolejną łyżkę i ponownie zmiksować
Uwaga: kaszka kukurydziana musi być koniecznie błyskawiczna (wtedy jest takim pyłkiem).Zwykła kaszka nie jest wystarczająco rozdrobiona i byłby efekt piasku między zębami.
Ilość kaszki zależy od tego, czy chcemy mieć majonez lejący czy kremowy.
Właśnie zjadłam sałatkę z groszku, kukurydzy, ogórka kiszonego i jabłka z tym majonezem - rewelacja