Strona 1 z 3

Wegański majonez

PostNapisane: 18 lis 2009, o 21:16
przez K.Biernacka
Smaczne wegańskie majonezy są zazwyczaj drogie. Od czasu do czasu oglądałam się za przepisem na majonez wegański i znalazłam jeden, który udoskonaliłam i wyszedł mi, jak na mój gust przepis na prawdę super.

Oryginalny przepis znalazłam tu: "soyonese" Moim udoskonaleniem jest kaszka kukurydziana błyskawiczna.

A oto przepis na majonez wegański domowy w pełnej krasie:

składniki:
1 szklanka mleka sojowego naturalnego
1 szklanka oleju
1 łyżka musztardy
1-1.5 łyżki octu lub soku z cytryny
1-3 łyżek kaszki kukurydzianej błyskawicznej
sól, pieprz do smaku

przygotowanie:
do mleka sojowego dodać musztardę, sól, pieprz i ocet i dłuższą chwilę miksować blenderem, aby uzyskać spieniony roztwór
cały czas miksując dolewać olej
na koniec dodać łyżkę kaszki, zmiksować
jeśli majonez jest za rzadki, dodać kolejną łyżkę i ponownie zmiksować

Uwaga: kaszka kukurydziana musi być koniecznie błyskawiczna (wtedy jest takim pyłkiem).Zwykła kaszka nie jest wystarczająco rozdrobiona i byłby efekt piasku między zębami.
Ilość kaszki zależy od tego, czy chcemy mieć majonez lejący czy kremowy.

Właśnie zjadłam sałatkę z groszku, kukurydzy, ogórka kiszonego i jabłka z tym majonezem - rewelacja :)

Re: Wegański majonez

PostNapisane: 19 lis 2009, o 14:03
przez imbir
Mam pytanie. Jak długo da się go przechowywać w lodówce?

Re: Wegański majonez

PostNapisane: 19 lis 2009, o 14:33
przez K.Biernacka
imbir napisał(a):Mam pytanie. Jak długo da się go przechowywać w lodówce?


Trudno mi powiedzieć. Biorąc pod uwagę, że nie ma konserwantów, a jest w nim świeże mleko sojowe, wydaje mi się, że nie powinno się go trzymać dłużej niż parę dni.
Z podanych powyżej proporcji wychodzi miseczka tego majonezu (taka miseczka, w której je się zupę). Zawsze można składniki podzielić na pół i zrobić mniejszą porcję.

Re: Wegański majonez

PostNapisane: 11 kwi 2010, o 09:27
przez krzysztof
WITAM :o

Można zmiksować dobrze dojrzałe awokado np.: odmiany hass ( super maślana konsystencja ) lub jakimkolwiek inną byle była dojrzała z ogórkiem kiszonym ( zamiast ogórka można dodać wodę spod kisz. ogórków ) i np.: oliwą z oliwek , olejem lnianym , konopnym lub świeżo wyciśniętym olejem z orzechów włoskich lub ziemnych - wychodzi coś o wiele lepszego niż majonez ale w smaku podobne.

Można dodać przypraw , soli kamiennej oraz suszonych ziół wg gustu.

Także można manipulować konsystencją wg. upodobania dodając w.w. wody.

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o

Re: Wegański majonez

PostNapisane: 25 paź 2010, o 10:32
przez K.Biernacka
Muszę się pochwalić, że mój wegański majonez zdobył nowe głosy poparcia podczas poczęstunku towarzyszącego wykładowi "Moralna Schizofrenia" w Cafe Młynek. Zrobię go też na poczęstunek towarzyszący środowej prezentacji pt. "Prawo do futra" Zapraszam :)

Re: Wegański majonez

PostNapisane: 29 gru 2010, o 16:15
przez Agata Adelajda
Taki majonez chyba nie jest bardziej kaloryczny niż "normalny"? A jeśli chodzi o kaszkę to taka "krupiczka" może być?

Re: Wegański majonez

PostNapisane: 29 gru 2010, o 17:06
przez xkidslovefruitx
ja z reguły robię majonez na bazie podgrzanej białej fasoli z puszki + musztarda, olej, sok z cytryny. Wychodzi nieco inny niż z mleka sojowego, ale dla mnie okej ;)

Re: Wegański majonez

PostNapisane: 29 gru 2010, o 20:59
przez AdamZ
xkidslovefruitx napisał(a):ja z reguły robię majonez na bazie podgrzanej białej fasoli z puszki + musztarda, olej, sok z cytryny. Wychodzi nieco inny niż z mleka sojowego, ale dla mnie okej ;)


A czemu podgrzanej ?

Re: Wegański majonez

PostNapisane: 29 gru 2010, o 21:37
przez xkidslovefruitx
być może to moje złudzenie ale miałam wrażenie, że łatwiej wtedy zrobić faktycznie gładką masę.

Re: Wegański majonez

PostNapisane: 4 sty 2011, o 14:27
przez fungi
Zrobiłem wczoraj majonez autorstwa Katarzyny i muszę powiedzieć, że wyszedł świetny :) nie spodziewałem się, że robi się go tak szybko.
Miałem jednak problem z zakupieniem kaszki kukurydzianej u siebie w miejscowości. Wszędzie były albo kleiki, albo zwykłe kaszki (nie błyskawiczne) smakowe: bananowe, truskawkowe etc. Do tego jeszcze wszystko Nestle. Kaszka też niestety smakowa - waniliowa, ale przyprawy przebiły smak :) można go spokojnie stosować też w formie sosu. Dzisiaj spróbuję go trochę zmodyfikować przez dodanie koncentratu pomidorowego. A tak poza tym spory czas przemyśleń i rzeczowych tekstów / artykułów przekonało mnie do spróbowania weganizmu na swojej skórze. Czas pokaże czy wytrwam :) Pozdrowienia.