Post 29 lis 2009, o 17:18

Bulion

Na puszka.pl znalazłam ten przepis na bulion:
2 łyżki masła (lub oliwy - w wersji wegańskiej)
3 posiekane marchwie
2 łodygi selera naciowego (wraz z liśćmi), pokrojone w kawałki
duża cebula, posiekana
rzepa (lub kalarepa) pokrojona w kostkę
przepołowiony ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonego tymianku

2 obrane, pokrojone w kawałki pomidory
filiżanka pokrojonej w paski sałaty
2 łodygi naci pietruszki
półtorej łyżeczki soli
pół łyżeczki kawowej czarnego pieprzu
Przygotowanie: ponad 60 min.
W dużym rondlu roztopić masło. Dodać marchew, seler, cebulę, rzepę, czosnek i tymianek. Przykryć naczynie i dusić na małym ogniu przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Do uduszonych warzyw dodać resztę składników i zalać 1,4 litra zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 2 godziny. Wyjąć warzywa i przecedzić.
Wskazówki i uwagi:
Z podanych składników otrzymuje się ok. 1 litra bulionu.

I tu się nasuwa moje pytanie. Czy po przygotowaniu owego bulionu, mogę go ostudzić i normalnie włożyć do lodówki? I jak długo wytrzyma w lodówce? Z góry dzięki.