Post 4 lis 2010, o 10:50

"Produkcja mięsa na użytek własny"

Ze strony Ministerstwa Rolnictwa:
Nowe rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.
22.10.2010
W dniu 21 października 2010 r. zostało podpisane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Rozporządzenie to wejdzie w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Ustaw Rzeczpospolitej Polskiej.

Rozporządzenie zastąpi obecnie obowiązujące rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2007 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. Nr 132, poz. 919).

Przyjęte w nowym rozporządzeniu rozwiązania stanowią wykonanie przepisów znowelizowanej ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127, z późn. zm.) w związku z wprowadzeniem możliwości produkcji mięsa na użytek własny również w innym gospodarstwie niż gospodarstwo pochodzenia zwierzęcia. Biorąc pod uwagę taką możliwość w rozporządzeniu określono warunki dotyczące wymagań co do produkcji mięsa na użytek własny w gospodarstwie innym, niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane. Zmieniono także sposób badania i znakowania mięsa oraz zasady powiadamiania o zamiarze przeprowadzenia uboju.

Możliwość oddania zwierzęcia do uboju do innego gospodarstwa będzie szczególnie pomocna dla tych obszarów wiejskich, gdzie najbliższa rzeźnia, która mogłaby dokonać usługowego uboju zwierząt znajduje się w znacznej odległości od gospodarstwa.

W nowym rozporządzeniu przyjęto bardziej praktyczne i korzystniejsze dla rolników rozwiązania, zgodnie z którymi posiadacz zwierzęcia sam będzie mógł pobrać i dostarczyć do urzędowego lekarza weterynarii próbkę mięsa do obowiązkowego badania na obecność włośni, które może być przeprowadzone tzw. metodą badania trichinoskopowego.